Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Hitta rätt placering för din AC

Om du ska installera en AC av typen fast installerad hittar du bra tips för att hitta den optimala placeringen här.

En bra placering ger bättre spridning av kylan

Med en bra placering av din luftkonditionering får du bra effekt och spridning av den svala luften i villan.

Innedelens placering

Vi placering av luftkonditioneringens innedel bör man ha i åtanke att kall luft sjunker. Innedelen bör också placeras centralt och öppet. Om du tänker dig att enheten endast ska kyla en del av huset, bör du placera enheten centralt i detta utrymme.

Avstånd mellan utedel och innedel

Avståndet mellan utedel och innedel bör inte vara för långt, då sjunker effekten. På respektive modell anges min och max längd för rören. Om du köper med installation, ingår en viss rörlängd som standard.

Utedelens placering

Eftersom rena luftkonditioneringsanläggningar saknar avfrostningsfunktion, ska de inte användas på vintern. Av den anledningen blir inte placeringen av utedelen lika känslig.

Vanligtvis fäster man utedelen på konsoller på väggen. Vibrationsdämpare skyddar mot oönskade ljud i väggen. Du kan också välja att placera utedelen på ett markstativ.

Man brukar säga att väderstreck har ganska lite betydelse i sammanhanget, men svalare på skuggsidan, så har du möjlighet kan det möjligen ge lite extra effekt. Se bara till att du uppfyller de andra kraven först, som är viktigare.

Förslag på placering av utedel till AC

Med rätt placering av utedelen, kan du få ut det mesta möjliga, när du investerar i AC till hemmet.

Tycker du att detta verkar krångligt?

Självklart får du hjälp av installatören att hitta en lämplig placering. Du köper enkelt till installation av din ac inne på produkten.

Läs mer om installation av luftkonditionering