Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Hur fungerar luftkonditionering och ac?

En AC eller luftkonditionering kyler ditt hem genom att avlägsna och transportera värmen från inomhusluften till utsidan av huset.

Så kyler din AC luften

För att din AC ska kunna avlägsna värmen från inomhusluften använda ett köldmedium. Ett köldmedium är ett ämne som transporteras runt i ett kylsystem där det utsätts för tryck. Det förändrade trycket gör att köldmediet ändrar form, från flytande vätska till gas. När köldmediet förångas börjar det absorbera värme från inomhusluften så att inomhustemperaturen sjunker. Därefter transporteras köldmediet som nu är i gasform vidare till en kompressor vars uppgift är att komprimera gasen och på så vis höja trycket och temperaturen ytterligare. För att cykeln ska börja om förs köldmediet vidare till en expansionsventil där trycket återigen sänks så att köldmediet blir till vätska och på så sätt kan börja absorbera värme igen.

Så lång tid tar det att kyla ner hemmet med AC

Att nå inställt temperatur brukar inte ta mer än några timmar. Du får snabbast effekt om du ställer in ett högt fläktläge på din AC och undviker att ställa in en alldeles för låg temperatur. Vidare är det bra om du isolerar utrymmet du ska kyle genom att stänga fönster och dörrar.

Så använder du din AC på bästa sätt

Använda AC och luftkonditionering hemma

Att använda luftkonditionering i hemmet blir vanligare och vanligare även i vårt stundtals kyliga klimat. Med klimatförändringar och värmeböljor har många insett fördelen med att snabbt och effektivt kunna kyla utrymmen som sovrum eller vardagsrum när hettan slår till. Samtidigt har det blivit allt lättare att hitta ett alternativ som passar, då man idag kan välja mellan många olika modeller av såväl fast installerad AC som portabel AC.

Läs mer om olika sorters AC för hemmet här:

Fast installerad eller portabel AC AC med eller utan utedel