Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Att tänka på vid köp av AC till hemmet

Då det finns många olika sorters luftkonditionering att välja mellan, medför det en hel del praktiska saker som kan vara bra känna till. Därför vill vi ge dig en del matnyttiga tips om vad du bör tänka på.

Det du först och främst behöver ta reda på är:

  1. Hur stor yta luftkonditioneringen behöver täcka?
  2. Vilka egenskaper har ditt hus? (hur gammalt är det, hur det är byggt)
  3. Vilken typ av aggregat som passar dig?

Hur kraftig AC behöver du?

Det är viktigt att få rätt dimension på sitt kylaggregat, annars finns det risk att luftkonditioneringen blir ineffektiv. Ett riktmärke, och en allmänt vedertagen siffra, att ta fasta på är 70 Watt per kvadratmeter yta. Det innebär i praktiken att du behöver ett aggregat på 2 100 Watt (2,1 kW) för ett utrymme som är runt 30 kvadratmeter stort.

Det är också viktigt att tänka på att det krävs en dubbelt så stor maskin för att kyla ett rum, som det gör för att värma ett. Kontrollera därför kylkapaciteten, och försök räkna ut hur mycket som kommer att krävas för att kyla din önskade yta.

Behövs det extra kapacitet i ditt hus?

De 70 Watt per kvadratmeter som nämndes ovan gäller endast vid optimala förhållanden. Vad är då optimala förhållanden?

  • Takhöjd: 2,2 - 2,4 m
  • Planlösning: relativt öppen
  • Fönster: 3-glas
  • Isolering: Vägg ca 40 cm, tak ca 50-60 cm
  • Ventilation: inget självdrag

Om detta inte är fallet i det utrymme du vill kyla, behöver du lite mer kapacitet.

Portabel AC eller fast installerad?

AC finns i flera utföranden. Hos oss hittar du både portabla aggregat och så kallade split-aggregat, som innebär en fast installation.

Portabel AC

Portabel AC kan enkelt flyttas från plats till plats, så du får svalka där du bäst behöver den för stunden. Du kan enkelt installera aggregatet själv. Portabel AC låter lite mer än splitaggregat och kan inte kyla en lika stor yta.

Fast installerat splitaggregat

Bästa effekt ger ett så kallat. split-system som har både en inomhusdel och en utomhusdel. På Polarpumpen erbjuder vi fasta splitaggregat, som är mycket effektiva och ger tyst och energisnål kyla. Ett stationärt aggregat med värmepumpsteknik är den mest effektiva lösningen, samtidigt som det är mest ekonomiskt och energisnålt i längden.

Placering och installation av split-aggregat

Split-aggregat ska enligt lag monteras av en auktoriserad installatör, vilket är bra både ur säkerhetssynpunkt och för placeringen av aggregatet. Med rätt placering får du så bra och effektiv spridning som möjligt, och detta hjälper våra installatörer dig med.