0770-777 600, måndag-fredag 8-17

Köpguide Luftkonditionering

Val av luftkonditionering

Det finns många sorters luftkonditionering att välja mellan. Det vi erbjuder är fasta split-aggregat, som är mycket effektiva och ger tyst och energisnål kyla.

EER-värdet ett mått på effektivitet

EER-värde brukar anges både på luftkonditionering och på vanliga luft-luftvärmepumpar. EER-värdet anger hur mycket kyleffekt du får från anläggningen, mot den energi som krävs för att driva processen. Ett högt EER-värde visar på en mer effektiv anläggning.

Luftkonditionering eller luft-luftvärmepump

Skillnaden mellan luftkonditioneringsaggregat och vanliga luft-luftvärmepumpar är att luft-luftvärmepumparna tål lägre utomhustemperaturer. Luftkonditionering ska inte användas på vintern, även om de har möjlighet till uppvärmning.

Ofta ger en luft-luftvärmepump betydligt mer effektiv luftkonditionering än de rena luftkonditioneringsaggregaten, som är billigare. Luft-luftvärmepumparna är utvecklade för att vara mycket energieffektiva både vid uppvärmning och vid kylning. Du sparar alltså vanligen mer pengar i drift med en luft-luftvärmepump och det kan därför vara idé att satsa lite mer, för att spara mer i längden.

Om du även kan ha nytta av uppvärmning, rekommenderar vi att du väljer en vanlig luft-luftvärmepump.

luftkonditionering för hemmet luft-luftvärmepumpar för hemmet

Dimensionering av luftkonditionering

Det vanligaste felet man gör, när man väljer luftkonditionering är att man satsar på ett för litet aggregat. Ett aggregat i minsta laget, måste prestera på toppen av sin kapacitet och alla maskiner mår bättre om de får tugga på i ett lagom tempo.

En effekt på runt 70 W (0,07 kW) brukar vara lagom per kvadratmeter.

Hur stor effekt som krävs påverkas också av husets förutsättningar. Om isoleringen är dålig, blir huset varmare under varma dagar. En stängd planlösning hindrar den kalla luften från att spridas.

Vid dimensionering är det viktigt att du funderar över hur stor del av huset du vill kyla. Kanske räcker det med övervåningen? I så fall räcker det också att dimensionera för övervåningen.

Vi hjälper dig gärna

Om du känner dig osäker på dimensioneringen, eller har andra frågor - kontakta våra kunniga säljare. Du når dem på 0770 - 777 600. Du kan också välja att fylla i vårt kontaktformulär, så hör vi av oss.

Kontaktformulär