Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,8
Delbetalning med Svea

Vad är jordbakterier?

Jordbakterier, som avger en unken lukt, kallas även för actinomycetiter eller mögelbakterier. De förekommer naturligt i jord och är därför särskilt vanliga i krypgrund och torpargrund.

Vad är jordbakterier?

Jordbakterier finns naturligt i jord och kan enkelt anpassa sig för att växa i hus. Vanligtvis växer de i krypgrund eller torpargrund men de kan även få fäste i alla husets våningsplan samt isolering om det är tillräckligt fuktigt. Jordbakterierna avger en unken lukt som påminner om mögellukt, alternativt gammal potatiskällare.

Är det jordbakterier eller mögel?

Jordbakteriernas lukt är mycket svår att skilja från mögel. De bildar precis som mögel sporer och mycelliknande strukturer. På cellnivå är det dock stor skillnad, men det krävs en expert med mikroskop, för att kontrollera detta. Mögel och jordbakterier kan dessutom växa på samma ställe.

Påverkan på huset

Det är oftast lukten som påverkar de som bor i huset mest, om det finns jordbakterier i huset. Jordbakterier i krypgrunden, kan många gånger sprida lukt i hela huset. Samtidigt dyker det upp allt mer studier, som tyder på att jordbakterier kan påverka hälsan.

Åtgärder mot jordbakterier

Det svåraste att bli av med brukar vara lukten, som jordbakterierna producerar. För att bli av med jordbakterier i krypgrunden kan man behöva gräva bort jord, byta ut angripna material och använda saneringsvätskor. Att jordbakterier växer till i krypgrunden är dessutom ett tydligt tecken på att det är för fuktigt och detta måste åtgärdas, så att inte angrepp av mögel, röta eller jordbakterier kommer tillbaka.

Läs mer om åtgärder mot lukt i krypgrund

Tillbaka till Fuktlexikonet