Letar du efter en luft-luftvärmepump? Vet du vad du ska titta på? Här tipsar vi om 10 vanliga misstag folk gör när de köper luft-luftvärmepump.

1. Man tittar mer på COP/SCOP än effekt

COP- och SCOP-värdena är till för att hjälpa dig som kund att välja energisnåla produkter. Men problemet är att dessa värden inte säger något om vilken kapacitet luft-luftvärmepumpen har. Om luft-luftvärmepumpen bara klarar av att värma en liten del av ditt hus, spelar bra COP och SCOP-värden knappt någon roll; du kommer ändå tvingas att värma upp stora delar av huset med någon annan värmekälla.

– Det viktigaste är att du väljer en luft-luftvärmepump med tillräcklig kapacitet.

2. Man väljer för liten luftvärmepump

Detta är ett vanligt misstag, särskilt när kunder går in och handlar direkt i e-butiken utan att prata med våra rådgivare. I e-butiken redovisar vi siffror för hur stort hus en luft-luftvärmepump beräknas kunna värma. Maxsiffran gäller vid optimala förhållanden, men helt optimala förhållanden är mycket ovanligt. Många kunder överskattar också hur det egna huset ser ut.

– Välj en luft-luftvärmepump med lite extra kapacitet; besparingen kommer bli betydligt bättre.

Här kan du se vilka luft-luftvärmepumpar som passar till ditt hus:
Rätt luft-luftvärmepump för rätt husstorlek

3. Man väljer fel placering av luftvärmepumpen

Man vill gärna placera luftvärmepumpen där den är som mest gömd, men det finns mycket extra pengar att spara på att välja en placering där luftvärmepumpen är som mest effektiv.

– Luftvärmepumpen bör placeras öppet och centralt, där den har den bästa möjligheten att sprida värmen i huset. Din installatör hjälper dig naturligtvis att hitta en optimal placering.

4. Man går för mycket på rekommendationer

Din granne eller din svåger är supernöjd med sin luftvärmepump och därför bestämmer du dig för att skaffa en likadan. Rekommendationer är självklart bra, men lås dig inte för mycket vid ett speciellt märke eller en viss modell. En annan luftvärmepump kanske passar betydligt bättre till förutsättningarna i ditt hus. Och kanske har det kommit ut en ny, bättre modell?

– Lyssna på rekommendationer, men var även öppen för andra alternativ.

5. Man väljer en billig VP hellre än bra

Billiga luftvärmepumpar är oftast billigare av en anledning. Naturligtvis ska man leta efter bra priser. Men att betala en tusenlapp extra, kan mycket väl ge pengarna tillbaka flera gånger om i extra besparing.

– Titta främst på hur bra luftvärmepumpen är, men naturligtvis ska du även titta på prislappen.

6. Man granskar inte testdatan

Alla älskar att marknadsföra sina värmepumpar som bäst i test, men om man ska utgå ifrån testresultat gäller det att man har koll på vad som egentligen var bäst och när. Testet kan ha många år på nacken eller så var luftvärmepumpen bäst på någon parameter som inte är så viktig för just dig och förutsättningarna i ditt hus.

– Titta gärna på testresultat, men ta reda på vad som faktiskt var bäst och hur gammalt testet är.

7. Man baserar sitt val på lägsta möjliga ljudnivå

Det är naturligt att inte vilja bli störd av sin luftvärmepump. Det många tittar på är därför den lägsta möjliga ljudnivån. Det man ska tänka på är att minsta möjliga ljudnivå också innebär en mycket låg fläktnivå. Med en låg fläktnivå sprids inte värmen särskilt bra i huset och besparingen blir betydligt sämre.

– Titta gärna på ljudnivå, men jämför ljudnivån vid lite högre fläkthastigheter.

8. Man köper inte luftvärmepump och installation samtidigt

När man köper luftvärmepump och installation samtidigt får man som regel bättre garanti. I alla fall hos oss på Polarpumpen. Vi kan erbjuda längre garanti eftersom vi vet vem som installerar och kan välja ut bra installatörer, som vi litar på. En risk med att endast köpa luftvärmepumpen och sedan leta installatör är också att man faktiskt inte hittar någon som vill installera luftvärmepumpen.

– Köp luftvärmepumpen och installationen samtidigt från samma företag, så får du bättre garanti och extra trygghet.

9. Man förutsätter att luftvärmepumpen ska klara hela uppvärmningen i alla lägen

Ett vanligt misstag är att man inte vet vad det är man köper. En luftvärmepump är inte en primär värmekälla och det ska därför alltid finnas en annan värmekälla som kan ta vid om luftvärmepumpen inte räcker till, inte lyckas sprida värmen längst bort i huset eller slutar att fungera. Besparingen blir bättre om man använder en annan värmekälla som täcker upp vid behov och luftvärmepumpen håller dessutom längre om den får rätt stöd.

– Se till att din luftvärmepump får rätt stöd från en primär värmekälla.

10. Man glömmer titta på kyldriften

För många är det inte viktigt hur bra luftvärmepumpen är vid luftkonditionering, för man tänker att man aldrig ska använda den till att kyla ned huset. Men när sommaren är som varmast kommer man på att man ju faktiskt har ett luftkonditioneringsaggregat monterat i huset. Då är det bra om man har en mer effektiv anläggning.

– Släng ett öga på hur effektiv luftvärmepumpen är även vid kyldrift. Kanske kan det avgöra valet mellan två i princip lika bra luftvärmepumpar?

Här kan du se alla luft-luftvärmepumpar vi har:
Alla våra luft-luftvärmepumpar

Undrar du fortfarande hur du ska hitta den perfekta värmepumpen för ditt hus? Ring våra kunniga rådgivare på 0770-777 600 eller maila oss på [email protected], så hjälper vi dig att hitta den värmepumpen som passar dig och din bostad bäst!

https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2017/03/misstag-kopa-luftvarmepump.jpghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2017/03/misstag-kopa-luftvarmepump-300x300.jpgRebeckaVärmepumpar
Letar du efter en luft-luftvärmepump? Vet du vad du ska titta på? Här tipsar vi om 10 vanliga misstag folk gör när de köper luft-luftvärmepump. 1. Man tittar mer på COP/SCOP än effekt COP- och SCOP-värdena är till för att hjälpa dig som kund att välja energisnåla produkter. Men problemet är att...