Att byta från kyla till värme, eller från värme till kyla i din luft-luftvärmepump behöver inte vara någon krånglig procedur. Det är ganska så lätt, och kan även vara ett bra tillfälle att se över din luft-luftvärmepump och se att allt fungerar som det ska.

De flesta värmepumpar har ett kylläge och ett värmeläge. Luft-luftvärmepumpar används framförallt för värme, men under sommaren kan det vara skönt att använda kylläget. Hur gör man då när man går från ett läge till ett annat? Och finns det något speciellt att tänka på?

Från kyla till värme

Under sommaren har man oftast luft-luftvärmepumpen avstängd, om man inte använder den för luftkonditionering. Om du haft värmepumpen i kylläget byter du helt sonika tillbaka till värmeläget igen genom att trycka på knappen Heat.

Från värme till kyla

När det blir väldigt varmt i hemmet kan du enkelt använda din luft-luftvärmepump för luftkonditionering. Det kan dock rekommenderas att du låter värmepumpen avfukta rummet innan kylläget sätts igång. På de flesta luft-luftvärmepumpar finns en knapp med en droppe på som står för avfuktning. Genom att avfukta rummet innan det ska kylas ner minskar du risken för att värmepumpen ska läcka vatten.

Vi har tidigare listat vad som är bra att tänka inför sommaren med din värmepump. Läs mer om det här! 

Vatten uppstår som en naturlig kondens då värmepumpen körs för kyla.  Många vill, på grund av värmen, att hemmet ska bli kallt med en gång och sätter därför temperaturen på 18 °C direkt. Gör inte det! Sätt temperaturen på ett par grader lägre än rummets nuvarande temperatur och sänk värmen gradvis. På så sätt chockar du inte värmepumpen, minskar uppkomsten av vatten och undviker att slita ut värmepumpen i onödan.

Några tips!

  • Kolla så att filtren är rena inför byte av läge
  • Kontrollera att luftintagen på inomhus- och utomhusdelen inte är blockerade av något
  • Se till att rätt temperatur är inställd på fjärrkontrollen – ta det långsamt när du använder kylläget
  • Kontrollera att fönster och dörrar är stängda till de utrymmen du inte behöver kyla eller värma
  • Se till att luftflödet och luftriktningen är rätt inställda

Läs mer om luftvärmepumpar för värme och kyla i hus och villor

3 KOMMENTARER

    • Hej!

      Hur mycket energi pumpen drar beror på en rad olika omständigheter. Vilken temperatur man har från början, vilken temperatur man vill uppnå, luftfuktighet, fläkthastighet m.m. Att vid 27 °C kyla ner till 23 °C är inte riktigt detsamma som att värma från -7 °C till +23 °C.

      Sen har luftvärmepumpen ofta en lägre maxkapacitet i kyldrift än i värmedrift och kyla sprider sig inte lika bra som värme. En luftvärmepump kan därför inte kyla lika stora ytor som den kan värma.

      Vanligtvis har man betydligt lägre förbrukning om man använder kylfunktionen vid behov under sommaren, än om man använder värmeläget under vintern.

      Med vänlig hälsning
      Polarpumpen

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här