Rinner det mycket vatten från din luftvärmepump? Skapar det problem med is på oönskade platser? Här diskuterar vi avfrostning och ger några smarta tips på hur du kan bli av med avfrostningsvattnet på ett smidigt sätt.

Vad är det för vatten som rinner från värmepumpen?

Vid värmedrift bildas kondensvatten i värmepumpens utedel. När det är kallt ute fryser kondensvattnet och värmepumpen har därför en inbyggd avfrostningsfunktion för att fungera i Norden. Vattnet från värmepumpens utedel är alltså en helt naturlig del av värmepumpens funktion och det är även naturligt att det kommer så mycket som 20 liter vatten på ett dygn.

Vilka problem kan vattnet orsaka?

Kondensvattnet från luftvärmepumpen är vanligen inga problem, men vid felaktig avrinning kan några problem uppstå:

  • Vattnet kan rinna in i husgrunden och orsaka fuktskador.
  • Vattnet kan skapa en isgata på vägen in till huset.
  • Vattnet kan skapa en ishög som tillslut når upp till värmepumpen och skadar den.

Hur kan jag bli av med avfrostningsvattnet?

Det finns flera alternativ för dig som vill bli av med avfrostningsvattnet på ett smidigt sätt.

dränering med pulkaBalja

En vanlig hemmalösning är att man placerar en stor balja under värmepumpens utedel, som man sedan tömmer med jämna mellanrum. Bilden till höger visar ett alternativ där man använde en pulka, som man kan dra iväg och tömma på en lämplig plats.

Dräneringstråg

En säkrare lösning är ett dräneringstråg. I dräneringstråget finns en värmekabel, som ser till att kondensvattnet inte fryser på. Sedan kan du leda vattnet bort från värmepumpens utedel till en lämplig plats.

– Dräneringstråg

Hur blir jag av med avfrostningsvattnet?https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2014/11/avfrostning-is.jpghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2014/11/avfrostning-is-300x300.jpgAnnaHusunderhållVärmepumparavfrostning,rinner vatten,underhåll,vanliga frågor
Rinner det mycket vatten från din luftvärmepump? Skapar det problem med is på oönskade platser? Här diskuterar vi avfrostning och ger några smarta tips på hur du kan bli av med avfrostningsvattnet på ett smidigt sätt. Vad är det för vatten som rinner från värmepumpen? Vid värmedrift bildas kondensvatten i värmepumpens...