Vad är blindbotten?

En blindbotten, eller trossbotten, är undersidan av ett bottenbjälklag. Med enklare ord ”taket” i krypgrunden. Blindbotten bär isoleringsmaterialet och skyddar bjälklaget mot olika påfrestningar, till exempel fukt- och mögelskador.

Risk för mögel på blindbotten

Det är mycket vanligt att blindbotten angrips av mögel. Material såsom plywood och spånskivor erbjuder näring till mögel och om luftfuktigheten är tillräckligt hög, kan därför mögel börja angripa blindbotten.

Illaluktande blindbotten

En blindbotten som luktar illa är inte alltid ett tecken på mögel. Material som impregnerats, exempelvis tryckimpregnerat, kan utsöndra kemikalier som helt enkelt luktar illa.

Vilket material är bra till blindbotten?

Eftersom blindbotten skall skydda både bottenbjälklaget och isoleringen är det extra viktigt att välja rätt material. Rätt material är det som inte möglar, därför går allt organiskt material bort.

Läs mer om avfuktare som skydd mot skador från mögel och fukt

https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2021/05/Olika-avfuktare-1024x667.pnghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2021/05/Olika-avfuktare-300x300.pngTorbjörn Andersson
Vad är blindbotten? En blindbotten, eller , är undersidan av ett bottenbjälklag. Med enklare ord 'taket' i krypgrunden. Blindbotten bär isoleringsmaterialet och skyddar mot olika påfrestningar, till exempel fukt- och mögelskador. Risk för mögel på blindbotten Det är mycket vanligt att blindbotten angrips av mögel. Material såsom plywood och spånskivor erbjuder...