Ibland så här mitt i vintern, hör kunder av sig till oss och är oroliga över att luft-luftvärmepumpen inte fungerar enligt förhoppningarna. Här går vi igenom hur luftvärmepumpar fungerar vid kyla, och ger tips för hur du får ut så mycket som möjligt av din värmepump, när det är riktigt kallt ute.

Så fungerar luft-luftvärmepumpar när det är kallt ute

termometer

Olika värmepumpar har olika kapacitet, och fungerar olika bra i kalla temperaturer. Vissa värmepumpar är konstruerade för att stänga ner när det blir för kallt; andra fortsätter att gå, men med betydligt sämre effekt.

Värmepumparna har utvecklats mycket de senaste åren, och nya värmepumpar är generellt betydligt mer effektiva vid låga temperaturer.

Det krävs samtidigt mer värme, för att hålla huset varmt vid kallare temperaturer utomhus. Olika hus kräver olika mycket värme. Värmepumpens förmåga att värma huset påverkas därför exempelvis av husets planlösning och isolering.

Tips för användning av värmepump under vintern

Tänk på detta när du använder din luft-luftvärmepump under kalla vinterdagar:

1. Värmepumpen behöver stödvärme

En luft-luftvärmepump är konstruerad för att vara ett komplement till en primär värmekälla, exempelvis el-element. Genom att ställa termostaten för husets primära värmekälla några grader lägre än den önskade rumstemperaturen, så sätts stödvärmen in när värmepumpen behöver stöd.

2. Elda för att minska elanvändningen

Genom att använda en braskamin eller kakelugn under riktigt kalla vinterdagar, kan du ge värmepumpen stöd, och minska användningen av el-element.

eldstad
Genom att elda, kan du ge värmepumpen behövligt stöd under kalla vinterdagar.

3. Lär känna din värmepump

Vid hur låga temperaturer din värmepump klarar att värma ditt hus utan tillskott, är svårt att förutspå. Testa olika lägen och inställningar på värmepumpen, och testa med stödvärme i olika stor utsträckning, så att du lär dig hur din värmepump fungerar ihop med förutsättningarna i ditt hus!

4. Ställ termostaten lite varmare

Det blir oundvikligen varmare närmast värmepumpen och kallare ju längre bort man kommer, i och med att värmen sprids via luften. För att få varmt längre bort i huset, måste du ställa termostaten lite högre. Titta alltså inte bara på vilken temperatur du ställer in värmepumpen på, utan experimentera med gradtalet, så du hittar en temperatur som fungerar för en större del av huset.

5. Använd luft-luftvärmepumpen skonsamt

Genom att stötta värmepumpen på rätt sätt, skonar du värmepumpen och den mår bättre i längden. Du sparar inte energi genom att envisas med att värmepumpen ska klara hela vintern ensam; du sliter bara onödigt på din luft-luftvärmepump. Om det blir extremt kallt ute (kallare än -20°C), bör du överväga att stänga av värmepumpen på fjärrkontrollen, tills det blir mildare. Stäng dock inte av strömmen till värmepumpen helt. Detta för att inte kompressorn ska utsättas för onödiga påfrestningar, när du senare ska starta värmepumpen igen.

6. Rätt underhåll ger bättre effekt

En luft-luftvärmepump kräver underhåll. Filtren i inomhusdelen ska rengöras ca varannan vecka. Värmepumpen behöver dessutom lite extra rengöring ibland, använd gärna rengöringsspray. Utomhusdelen får inte täppas igen av snö. Dessutom rekommenderas att din luft-luftvärmepump får en ordentlig genomgång av en servicetekniker med ett par års mellanrum. Om du inte sköter underhållet, kommer din luft-luftvärmepump att förlora i kapacitet, och det kan också vara detta du märker av när det blir kallt ute.

» Här kan du beställa service

En luft-luftvärmepump är ett fantastiskt tillskott, för att spara energi i hemmet. Använd den på rätt sätt under vintern, så får du ut mer av din värmepumpen och så håller den länge.

Felsökning – när luftvärmepumpen ger lite eller ingen värme

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här