Så fungerar en värmepump

Att en värmepump ger värme och billigare elräkning kanske du redan är med på. Men hur går det egentligen till? Vi reder ut hur värmepumpstekniken fungerar.

Vad är egentligen en värmepump?

En värmepump används för att värma upp hus (och tappvatten). Värmepumpar bygger på två grundprinciper:

  1. Värmepumpen hämtar värme från en kallare plats till att värma upp en annan yta.
  2. Mängden värme (termisk energi) man får ut är större än mängden el (energi) man matar in.

Principen bakom en värmepump

1. Flytta energi för att värma eller kyla

För att värma något kan man tillföra energi; för att kyla måste man flytta bort energi. Kylskåp och frysar är egentligen också värmepumpar – för att kyla insidan av kylen flyttar man ut värme och därför blir kylen varm på baksidan.

Detta innebär också att man kan flytta bort energi från något som man inte bryr sig om temperaturen på (t.ex. utomhusluft, ventilationsluft eller mark) till en plats som man vill värma. Det är detta som utnyttjas i en värmepump.

2. Få ut mer energi än vad som förbrukas

I värmepumpen får man ut mer energi i form av värme, än den energi man matar in i form av el. Detta beror delvis på föregående princip – att värmepumpen flyttar värme; värmen produceras inte ur tomma intet.

I värmepumpen finns ett köldmedium och värmepumpen manipulerar med köldmediets kokpunkt och temperatur, genom att ändra trycket på köldmediet. Denna teknik, som förklaras närmare i följande avsnitt, ligger bakom hur värmepumpen kan flytta värme från en kallare plats till en varmare.

Besök Polatpumpens Kunskapsbank för mer information om de olika typerna av värmepump

Mer om de fysiska principerna bakom värmepumpstekniken

En värmepump utnyttjar och mixtrar med termodynamikens lagar. Nu ska vi gå in på de fysiska principer som ligger bakom värmepumpstekniken och hur dessa kan utnyttjas för att ge värme till låg energiförbrukning.

I illustrationen nedan visas värmepumpsprocessen:

Illustration - så fungerar värmepumpen
En värmepump utnyttjar och mixtrar med termodynamikens lagar. Nu ska vi gå in på de fysiska principer som ligger bakom värmepumpstekniken och hur dessa kan utnyttjas för att ge värme till låg energiförbrukning
  1. Förångaren: När köldmediet passerar förångaren har det mycket låg temperatur och lågt tryck. När energikällan (exempelvis utomhusluften) värmer upp köldmediet, övergår det till gasform. Det är det låga trycket som gör att köldmediet kan koka vid låga temperaturer.
  2. Kompressorn: I kompressorn ökas trycket på köldmediet och då stiger temperaturen ytterligare, samtidigt som kokpunkten blir högre. Kompressorn fungerar också som en pump och ser till att köldmediet cirkulerar.
  3. Kondensorn: Nu passerar köldmediet kondensorn. Eftersom kokpunkten har ökat tvingas köldmediet återgå till flytande form och värme avges huset.
  4. Expansionsventilen: Slutligen passerar köldmediet en expansionsventil, där trycket minskas. Kokpunkten sjunker då återigen och köldmediets temperatur minskar ytterligare. Nu är köldmediet återigen redo att passera förångaren.

I en luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump där köldmediekretsen skapas på plats är de olika komponenterna uppdelade mellan innedel och utedel. I övriga värmepumpar är allt inbyggt i en och samma maskin.

Termodynamiken

Termodynamik är ”läran om värmets natur och dess omvandling till andra energiformer” (Källa: NE).

Termodynamikens första och andra huvudsats:

  • Energi kan varken skapas eller förstöras, den kan endast byta form.
  • Värme kan inte av sig själv gå från ett kallare föremål till ett varmare.

Genom att värmepumpen är aktiv kan den ”bryta mot” termodynamikens lagar och:

  • ge mer energi till huset än den utnyttjar i form av el.
  • flytta värme från en kallare plats till en varmare.

Tryckförhållanden påverkar temperatur och kokpunkt

  • Värmepumpens kompressor och expansionsventil ändrar tryckförhållandena.

Man kan flytta kokpunkten för en vätska genom att ändra trycket. De köldmedium man använder i en värmepump är ämnen som växlar mellan gas och flytande form vid önskvärda tryck- och temperaturförhållanden. Vid normala tryckförhållanden kokar en vätska vid hög temperatur och kondenserar (övergår till flytande form) när temperaturen sjunker. I värmepumpen skapar man en omvänd situation, genom att förändra tryckförhållandena.

I förångaren är trycket på köldmediet lågt och vätskan kokar även vid minusgrader! I kompressorn höjs trycket, kokpunkten höjs och gasen tvingas att kondensera och avge värme, som används för att värma upp huset. Luft-luftvärmepumpen sprider värmen via luften med hjälp av en fläkt. Övriga värmepumpar använder värmen till att värma upp vatten, som används i husets vattenburna system.

Värmeväxlare – en grundbult i värmepumpstekniken

  • Värmepumpens kondensor och förångare fungerar som värmeväxlare.

En värmeväxlare utnyttjar termodynamikens andra huvudsats, nämligen att temperaturskillnader utjämnas. I en värmeväxlare överförs värme från ett varmare till ett kallare medium.  Ett exempel på en värmeväxlare är en vanlig radiator – det varma vattnet avger värme, och rummets temperatur ökar. Om medierna flödar i varsin riktning, kan man överföra nästan all värme från det varmare mediet till det kallare (motflödesvärmeväxlare eller plattvärmeväxlare).

Läs mer om värmepumpar

9 KOMMENTARER

    • Hej Georgina,

      Kontakta oss gärna för rådgivning på 0770-777 600, så kan vi hjälpa dig vidare.

      Vänliga hälsningar
      Emelie på Polarpumpen

      • Hej,

        Min panna är normalstor och jag har den inte i ett rum men jag vill också byta panna eftersom den har blivit lite rynkig på sista tiden.
        Om man inte har råd att byta hela pannan skulle ni rekommendera botox för att bli av med rynkorna?

  1. Hej,
    Är intresserad att börja jobba med värmepumpar/kyla. Vad finns det för utbildningar som är bra. Finns det någon ni rekommenderar. Bor norr om Göteborg.
    Mvh Anders

    • Hej Anders,

      Vad kul att du vill jobba med värmepumpar/kyla. Man kan läsa till kylteknik redan på gymnasiet, men även på yrkeshögskola, där man även kan vidareutbilda sig. Har tyvärr inte möjlighet att rekommendera någon speciell utbildning. Men jobbet i sig rekommenderar vi. Kyltekniker är ett stort bristyrke i Sverige, så möjligheten till jobb är riktigt bra.

      Med vänlig hälsning
      Polarpumpen

  2. Hej, jag har en värmepump i min ”nya” lägenhet. Mina vänner säger att den ska kompletteras med element i rummen.
    Stämmer detta?

    • Hej! Du säger bara värmepump och svaret på din fråga beror på vilken sort det är. Men utifrån det du skriver antar jag att du har en luft-luftvärmepump och en sådan ska mycket riktigt kompletteras med element. En luft-luftvärmepump räknas inte som en primär värmekälla. Exempelvis om det skulle bli strömavbrott och lägenheten kyls ner under en viss temperatur, så kan inte luft-luftvärmepumpen användas för att värma upp igen. Och när det blir riktigt kallt ute, kanske inte luft-luftvärmepumpens kapacitet räcker till. Genom att det finns kompletterande värme som stöttar upp vid behov kommer luft-luftvärmepumpen att fungera bättre och vara mer effektiv.

      Övriga värmepumpar ger ju värme via elementen, så här måste man ha element – i detta fall vattenburen värme. Dessa värmepumpar har vanligtvis en elpatron, som kan täcka upp med direktverkande el om värmepumpstekniken inte räcker. I vissa fall har man en värmepump utan elpatron, men då ska man ha en annan värmekälla som kan täcka upp om värmepumpstekniken inte räcker.

      Mvh
      Polarpumpen

  3. Hej!
    Tack för bra teknisk information om dessa Luftluft Värmepumpar.

    Har en fråga:

    Vad är ideal temperaturen för utedelen på en Luft/Luft Värmepump?
    Förstår värmevärde värde typ 1 till 4…
    (värmefaktor beräknad vid 7 °C utomhustemperatur och 20 °C inomhustemperatur)

    tänker snitt temperatur, borde det inte vara en brytpunkt vid något grad tal?

    Tex ute del monterad på söder vägg en solig vårdag ger 20+ inte skapar samma värde höjning då 1 till 4 grundar sig på +7 ute – +20 inne?
    Kompressor ökar % värmetal tex vid +7 är +20 samma %?

    Vänligen
    //Ove

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här