En av de bästa sakerna med att bo i Sverige är kanske trots allt att vi får uppleva så många årstider, och all den omväxling det faktiskt innebär. Att bo i ett kallt klimat kommer dock också med ett visst ansvar. Det finns mycket att bidra med när det kommer till hur mycket energi vi gör av med, och hur vi kan utnyttja de olika årstiderna på bästa sätt för miljöns skull.

Nu är kylan här på allvar och det har blivit dags att både plocka fram halsdukar och att sätta på värmen där hemma. Snabbt gör vi av med mycket mer energi än på sommaren, men det finns mycket att göra för att minska energianvändningen i hemmet även när hösten går mot vinter.

6 bra tips för att spara energi i vinter

1. Stäng av eller dra ned värmen i rum du inte använder

Många bor på allt större ytor, detta trots att vi många gånger spenderar mycket mindre tid i hemmet. Känner du dig träffad? Stäng av eller dra ned värmen i rum du inte använder, det kan göra stor skillnad. Att sänka värmen överlag och istället sätta på sig ett par tofflor och varm tröja sparar både energi och är faktiskt rätt mysigt också.

2. Möblera inte framför elementen

Det kan vara lockande att ställa både säng och soffa framför elementen där hemma ibland, men låt det bli en utmaning att möblera utan att göra det. Om du blockerar elementen sprider sig värmen naturligt sämre och det går åt mer energi för att värma upp rummet. Ingen skulle väl ställa soffan framför den öppna spisen? Prova att tänka likadant när det gäller alla värmekällor.

3. Täta dina fönster

Se över tätningslisterna runt dina fönster och se till att det alltid sluter tätt mellan karm och fönsterbåge. Du kan spara mycket energi på att bara komplettera eller byta ut några gamla tätningslister. Renovera dina befintliga fönster istället för att byta mot nya. I innerbågarna kan man då byta ut det befintliga glaset mot energiglas vilket sänker U-värdet på fönstret. Då gör du inte bara en kulturgärning genom att spara de gamla fönsterbågarna i bra kvalité, utan sparar massor av energi eftersom nya inte behöver tillverkas.

4. Ät mat anpassat efter säsong

“Vad ska vi äta idag?”, är det många som frågar sig var och varannan dag i och på väg till matbutiken. Om inspirationen sviker kan ett bra hjälpmedel vara att begränsa sig, och det gäller även mat. Anpassa dina inköp efter säsong och köp sådant som är ekologiskt och inte har transporterats långa sträckor.

Att äta vegetariskt är också att äta energisnålt. Generellt brukar man säga att det går åt 10 kg spannmål för att producera 1 kilo kött. Då är det lätt att förstå den stora mängden energi som går åt att producera en kötträtt respektive en vegetarisk.

För dig som har lite tid och verkligen vill ha hjälp med matvalen så finns den förhandsbeställda matkassen. Matkassar med både säsongsbetonat och vegetariskt innehåll finns på många håll i Sverige. Då sparar du inte bara på tankekraften som går åt att välja mat, ofta är det också bra uträknat så du slipper slänga mat i onödan på grund av för dålig planering. För hur mycket vi än tänker på att vad vi äter är det också lika viktigt att tänka på allt vi köper, men som vi sedan aldrig äter upp.

5. En full frys drar mindre energi

Att plocka svamp och bär under hösten är ett bra sätt att ta tillvara på de resurser vi har nära oss. Om du samtidigt passar på att torka svamp och frysa in bär så har du godsakerna kvar när den kalla vintern kommer. Glöm dock inte att en full frys drar mindre energi än en halvtom, detta eftersom de nedfrysta matvarorna hjälper varandra att hålla temperaturen nere.

6. Skippa solsemestern

Det kan vara lockande att fly den kalla vintern i Sverige, men faktum är att detta är en riktigt stor miljöbov. En flygresa till Thailand motsvarar ca ett års genomsnittligt bilåkande, räknat på ungefär 1500 mils bilåkande med en normalstor bil. Ett härligt alternativ för dig som ändå vill fly landet är exempelvis att åka buss till Alperna vilket är mycket mindre energikrävande. Men prova att utmana dig till att semestra i Sverige, det finns mycket att upptäcka även på vintern!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här