Vissa renoveringar ökar husets värde och gör det mera lättsålt. Vi har tagit reda på vilka förändringar som kan öka värdet på ditt hus. Vi fokuserar på långsiktiga förändringar, som även passar dig som inte tänker sälja direkt.

Sälj huset dyrare och njut medan ni bor kvar

Det är tyvärr vanligt att man utför olika renoveringar, först när det är dags för försäljning. När mäklaren påpekar att vissa renoveringar kan göra huset mer lättsålt och generera ett bättre slutpris, först då utförs de där renoveringarna, som man länge gått och funderat över. Genom att ta tag i renoveringar även om du inte tänker sälja snart, kan du och din familj njuta av förbättringarna, samtidigt som du ökar husets värde inför en eventuell framtida försäljning.

öka husets värde med ett nytt kök

Ett nytt kök anses ofta vara det som har störst möjlighet att öka husets värde.

1. Renovera kök

Köparna tycker att köket är det viktigaste rummet i huset och det toppar listorna över vilka renoveringar som ökar husets värde mest. Hur mycket köksrenovering lönar sig beror på förutsättningarna. Det kan vara idé att använda neutrala färger, även om du inte planerar att sälja snart. Glöm inte att även mindre förändringar i köket kan ge ett högre slutpris.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Byta luckor i köket: 25-50 000 kr
 • Byta köket vitvaror: 5-25 000 kr
 • Byta bänkskiva: 5- 25 000 kr

ett nytt badrum kan öka husets värde

Ett nytt fräscht och neutralt badrum kan öka husets värde markant.

2. Renovera badrum

Badrumsrenovering listas som den näst mest lönsamma renoveringen. Det är alltid bra att renovera med neutrala färger, även om du inte tänker sälja snart. Tänk på att byte av slitna eller trasiga delar av badrummet kan öka slutpriset, även om du inte renoverar hela badrummet. Huruvida det finns ett badkar är däremot inte så viktigt för köparna.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Nytt badrum: 120-150 000
 • Byta duschkabin: 5-25 000 kr
 • Byta slitet badkar: 5-25 000 kr

ny värmepump

En ny värmepump kan öka värdet på huset.


3. Byt värmekälla

Byte av värmekälla kommer på tredje plats på listan över vilka renoveringar som höjer priset mest. Många väljer bort ett hus, för att de inte gillar uppvärmningen och tror att det är jobbigt att byta värmekälla.

Idag väljer de flesta en värmepump, och förutom de lägre omkostnaderna kan du mycket väl få lika mycket extra för huset, som du investerade; kanske till och med ännu mer.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Bergvärme: ca 150 000

4. Lägg in nya snygga golv

Ett nytt snyggt golv kan göra huset mer attraktivt. Välj äkta och robusta golv av trä eller klinker, som passar in i huset. Det kan också löna sig att slipa golv som blivit slitna. Att lägga in golvvärme i enstaka utrymmen är också en trevlig förbättring, som mycket väl kan löna sig vid försäljning.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Slipa slitna golv: 25-50 000 kr

Laga och lägga om tak

Att laga eller lägga om taket ökar husets värde och gör det mer lättsålt.

5. Håll huset i gott skick

Lägg om taket, dränera om, byt ut gamla vitvaror, installera jordfelsbrytare om sådan saknas, se till att fasad och fönster är i gott skick och säkerställ att huset inte har problem med fukt. Många köpare vill inte ta tag i renoveringar i det nya huset, så det är lika bra att få det gjort. Nyrenoverade bostäder lockar extra många spekulanter, samtidigt som ytterst få letar efter rena renoveringsobjekt.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Lägga om taket: 75- 100 000 kr
 • Måla om fasaden: 75 – 100 000 kr

6. Minska inte antalet sovrum

Antalet sovrum är viktigt för många köpare. Så pass viktigt att mäklare rekommenderar att du återställer en vägg inför försäljningen, om du har tagit bort den. Det är vanligt att man behöver många rum, för att få plats med barn från olika förhållanden, arbetsrum och besökande släktingar. Samtidigt vill svenskarna ha öppet och luftigt – det är svårt att göra alla nöjda.

en braskamin kan öka värdet lite grann

En braskamin kan förbättra husets värde och du kan lugnt installera en braskamin och njuta av den själv.

7. Installera öppen spis eller kamin

Öppen spis påverkar i ganska liten utsträckning valet av ny bostad, men många mäklare menar att en braskamin kan öka värdet på huset. – Räkna alltså inte med att få mycket extra pengar om du installerar en eldstad. Det är dock få köpare som väljer bort en bostad på grund utav att där finns en braskamin, så det är inget som hindrar att du installerar en eldstad, för din egen skull.

Uppskattad ökning av husets slutpris

 • Öppen spis: ca 70 000

Källor:

Länsförsäkringars villaägarundersökning:
http://nyhetsrum.lansforsakringar.se/2015/03/30/villaagare-tror-att-kok-och-badrumsrenovering-hojer-vardet-mest/

Skandiamäklarnas mäklarundersökning:
http://www.skandiamaklarna.se/om-oss/press/lonsamt-att-budgetrenovera-innan-bostadsforsaljningen

Fastighetsbyråns undersökning – svenskar om inredning och home styling 2015:
http://www.fastighetsbyran.se/Global/X3%202015/x3%20unders%C3%B6kning.pdf27065

Fastighetsbyråns undersökning – Så vill svenskarna bo 2013:
http://news.cision.com/se/fastighetsbyran/r/sa-vill-svenskarna-bo–fint-kok–oppen-planlosning-och-stor-terrass,c9410115

Artikel från Bygga hus:
https://www.byggahus.se/ekonomi/vad-r-din-husinvestering-vrd

https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2016/07/oka-varde-hus-header2.jpghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2016/07/oka-varde-hus-header2-300x300.jpgAnnaHusunderhållhusaffär,husförsäljning,sälja hus,värde på hus
Vissa renoveringar ökar husets värde och gör det mera lättsålt. Vi har tagit reda på vilka förändringar som kan öka värdet på ditt hus. Vi fokuserar på långsiktiga förändringar, som även passar dig som inte tänker sälja direkt. Topplistan Renovera köket Renovera badrummet Byt värmekälla Lägg in nya golv Håll huset i gott skick Minska inte antalet sovrum Installera en braskamin Sälj...