Det finns en del felaktiga påståenden som cirkulerar angående luft-luftvärmepumpar. Ett av dessa felaktiga påståenden är: ”Det är alldeles för dyrt att köra luft-luftvärmepumpen på kyl-läget”. Vi förklarar hur det egentligen ligger till.

Vad kostar det egentligen att använda min luft-luftvärmepump för kyla?

Kostnad Luftkonditionering 45kvmKostnad Luftkonditionering 45kvmKostnad Luftkonditionering 45kvm

Baseras på ett elpris om 0,8 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge för värmepumparna nedan:
45 kvm: Fujitsu 09 LM Slim – nominell förbrukning 0.63 kW >>
60 kvm: Toshiba Polar 35 Supreme – nominell förbrukning 0.82 kW >>
80 kvm: Daikin C50 – nominell förbrukning 1.45 kW >>

Kylning av hemmet under sommaren kostar vanligtvis ett par hundralappar sammanlagt.*

Det är viktigt att förstå att kostnaden för att använda luftkonditionering är individuell, och beror på hushållets förutsättningar, men för de flesta kostar kylning av hemmet under sommaren ett par hundralappar sammanlagt. Det kanske kan vara värt för att få en lagom temperatur i hemmet även under sommaren?

Vad är grunden till påståendet?

Påståendet att det skulle ”ruinera” dig att låta din luft-luftvärmepump kyla ditt hem under de varmaste sommarveckorna stämde mer eller mindre förr. När luftkonditioneringen kom var det en dyrbar lyx, som få kunde unna sig. Men med dagens effektiva luft-luftvärmepumpar är de ryktbart höga omkostnaderna mycket långt ifrån sanningen.

För högsta effektivitet krävs skötsel

När du använder din luft-luftvärmepump som luftkonditionering är skötselråden samma som när du använder den för värme. Du bör framför allt rengöra filtren med jämna mellanrum. Använder du värmepumpen för kyla rekommenderas service lite oftare än om du endast använder luft-luftvärmepumpen för värme. Se också till att dräneringsslangen inte är tilltäppt – annars kan inte kondensvattnet rinna ut!

Optimal kyla och lägsta förbrukning

  1. Se till att alla fönster och dörrar är stängda till det utrymme som behöver kylas.
  2. Ställ in läget COOL – kan även vara en snöflinga (förväxla den inte med symbolen för solen, vilken brukar vara snarlik)
  3. Ställ in fjärrkontrollen på önskad temperatur ex.  20°C  och automatisk fläkt

Tänk på att du sparar på att planera användandet av kylläget på din luft-luftvärmepump. Är det en jättevarm dag, och solen gassar kanske värmepumpen inte kan kyla mer än ett eller två rum. Kyl endast det mest nödvändiga under dagen och vänta tills den värsta hettan lagt sig för att kyla hela hemmet.  Är det svalare ute än inne – vädra igenom ditt hem innan du sätter på luftkonditioneringen.

Använd fjärrstyrning för en lägre förbrukning

För att maximera besparingen – fjärrstyr din luft-luftvärmepump. Är du iväg under dagen eller helgen kan du lätt ställa in din önskade temperatur via din mobiltelefon eller surfplatta. Då är inte kylan igång i onödan och du betalar endast för den nedkylning du behöver.

* Så har vi räknat

I diagrammet till höger kan du utläsa hur mycket du kan behöva betala för att köra fem olika luft-luftvärmepumpar i kyldrift under en sommar. Vi har utgått från värdena om årsförbrukning på energimärkningen (exakt siffra om du klickar på ”säsongsförbrukning” i diagrammet). Värdena utgår från en normal säsong med luftkonditionering för klimatet i Strasbourg, och det är rimligt att anta att det inte behövs fullt så mycket luftkonditionering här i Sverige. Vi har också utgått från ett elpris på 1,20 kr/kWh.

Tänk också på att de svagare luft-luftvärmepumparna har en lägre förbrukning. En låg förbrukning är bra, men det viktigaste är trots allt att maskinen har kapacitet att kyla ner den tänkta ytan. Luftvärmepumparnas maximala kapacitet kan du utläsa om du klickar på ”maximal kapacitet”.

Till Polarpumpens luft-luftvärmepumpar
Till Polarpumpens AC

Vad kostar det att använda luft-luftvärmepumpen som luftkonditionering? https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2015/07/vadkostarluftkond.jpghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2015/07/vadkostarluftkond-300x300.jpgLindaLuftkonditioneringomkostnad,vanliga frågor
Det finns en del felaktiga påståenden som cirkulerar angående luft-luftvärmepumpar. Ett av dessa felaktiga påståenden är: 'Det är alldeles för dyrt att köra luft-luftvärmepumpen på kyl-läget'. Vi förklarar hur det egentligen ligger till. Vad kostar det egentligen att använda min luft-luftvärmepump för kyla? Baseras på ett elpris om 0,8 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning...