Jag behöver lite hjälp med placering av luft-luft värmepump. Vad ska jag tänka på för att få en så bra placering av utedelen som möjligt? – kund via mail

Rätt avstånd till inomhusdelen

Det är oftast inomhusdelens placering, som avgör var utomhusdelen placeras, eftersom inomhusdelens placering påverkar det slutliga resultatet mest. Om köldmedierören mellan delarna blir långa, kan effektiviteten minska och installationen blir dyrare. Därför bör du placera utomhusdelen så nära inomhusdelen som möjligt.

För rätt placering av din luftvärmepump, ta hjälp av videon: 

  • Luft-luftvärmepumpens innedel: placeras så att den varma luften sprids optimalt i huset.
  • Luft-vattenvärmepumpens innedel: placeras vanligen i ett pannrum eller en tvättstuga.

Läs mer om placering av luftvärmepumpens innedel

Ljud från luftvärmepumpen

Fläktarna i luftvärmepumpen låter lite, och är man ljudkänslig, kan det vara bra att inte ha utomhusdelen precis utanför sovrumsfönstret. Luft-luftvärmepumpar som placeras på konsoler på ytterväggen, kan också ge lite ljud i väggen (hur mycket är omöjligt att säga på förhand). Det kan vara bra att inte välja en sovrumsvägg, om du är ljudkänslig, eller ställa utedelen på ett markstativ.

Tänk också på grannarna. Om inte du vill ha luftvärmepumpens utedel precis vid uteplatsen eller sovrumsfönstret, vill troligtvis inte dina grannar det heller.

Exakt ljudvolym beror på vilken luftvärmepump du väljer och de aktuella förutsättningarna. Fråga gärna våra säljare efter en extra tyst modell!

Avfrostningsvatten

Det kommer vatten från utomhusdelen vid värmedrift, och det kan komma mycket på ett dygn. Därför måste det finnas möjlighet för vattnet att rinna undan. Det är särskilt viktigt att vattnet inte rinner in mot huset, så att detta tar skada. Ett dräneringstråg kan hjälpa dig att ta hand om avfrostningsvattnet.

Spelar väderstrecket någon roll?

Väderstrecket påverkar i viss mån temperaturen runt luftvärmepumpen och på så vis kan väderstrecket även påverka effekten. Om man har flera passande placeringar, kan man möjligen ta hänsyn till detta, men de övriga aspekterna är viktigare.

Går att dölja, om den står väl synligt

Ibland är bästa placeringen väl synligt. Det är inte alla som uppskattar att ständigt se en luftvärmepump precis bredvid uteplatsen eller entrén. Med ett värmepumpsskydd, kan du dölja utomhusdelen. Skyddet släpper igenom den luft din luftvärmepumps utomhusdel behöver, och kan målas i samma färg som huset (eller annan valfri färg). Värmepumpsskyddet skyddar också värmepumpen från regn, snöras och droppande smältvatten från taket.

Läs mer om värmepumpsskydd

På vägg eller markstativ?

En luft-luftvärmepump placeras som regel på konsoler på väggen, medan den betydligt tyngre luft-vattenvärmepumpen placeras på ett markstativ. Om du är ljudkänslig och den bästa placeringen är utanför sovrummet, kan det vara idé att även placera luft-luftvärmepumpens utedel på ett markstativ.

Läs mer om placering av luftvärmepump

https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2016/05/placering-av-luft-varmepump.jpghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2016/05/placering-av-luft-varmepump-300x300.jpgAnnaVärmepumparluft-luftvärmepump,luftvärmepump,placering,utedel
Jag behöver lite hjälp med placering av luft-luft värmepump. Vad ska jag tänka på för att få en så bra placering av utedelen som möjligt? - kund via mail Rätt avstånd till inomhusdelen Det är oftast inomhusdelens placering, som avgör var utomhusdelen placeras, eftersom inomhusdelens placering påverkar det slutliga resultatet mest....