Värmepumpar idag har en lång livslängd, men någon gång behöver även de bytas ut och ersättas med en nyare modell. Den stora frågan är då – var ska man slänga sin gamla värmepump?

Alla värmepumpar innehåller ett köldmedium. Eftersom köldmediet har en negativ påverkan på vår miljö om det släpps ut i det fria, måste du anlita en certifierad kyltekniker för demontering av din värmepump.

Anlita en fackman för demontering

Enligt den nya F-gasförordningen får endast personer som har ett gällande certifikat utföra ingrepp i köldmediekretsen. Detta innebär att du ska anlita en fackman för demontering eller förflyttning av din värmepump.  Kylteknikern förflyttar köldmediet till värmepumpens utedel och sedan kan du som privatperson själv köra värmepumpen till närmaste återvinningscentral. Ska du däremot flytta på pumpen – redogör med de som installerade värmepumpen.

För att få rådgivning kring demontering av din värmepump – Kontakta Polarpumpen.

Lämna in på närmaste återvinningscentral

Om du vill vara ekonomisk kan du, istället för att betala en extra kostnad till kylteknikern för bortforsling, själv åka med värmepumpen till återvinningscentralen och lämna in den. Du lämnar den enkelt på samma ställe som andra vitvaror såsom kyl och frys. Köldmediet tas om hand som farligt avfall och plasten från värmepumpen går till återvinning och kan bli nya plastprodukter.

Läs mer om de olika typerna av värmepumpar

Var slänger jag min gamla värmepump?https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2015/07/slang_din_varmepump.jpghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2015/07/slang_din_varmepump-300x300.jpgLindaVärmepumparvanliga frågor
Värmepumpar idag har en lång livslängd, men någon gång behöver även de bytas ut och ersättas med en nyare modell. Den stora frågan är då - var ska man slänga sin gamla värmepump? Alla värmepumpar innehåller ett köldmedium. Eftersom köldmediet har en negativ påverkan på vår miljö om det släpps...