Om du upplever att din luftvärmepump blåser kalluft, beror det med stor sannolikhet på någon av dessa två vanligast förekommande anledningar:

  1. Vinddrag upplevs kallt mot huden
  2. AUTO-läge kan ibland producera kyla, när du förväntar dig värme

1.     Vinddrag upplevs kallt mot huden

Om du någon gång har använt en helt vanlig bords- eller takfläkt, så vet du att det räcker med att luft är i rörelse, för att ge svalka.

Vinddrag från värmepump kan upplevas som kalluft

Vinddrag från värmepump kan upplevas som kalluft

Den luft som är annars närmast huden, värms upp utav vår kroppsvärme. När luften närmast kroppen byts ut, i och med vinddraget, upplever vi därför svalka.

Samma sak gäller fläkten som sitter i innedelen på din luft-luftvärmepump. Om du befinner dig i vinddraget, kan du uppleva det som om det blåser kallt, trots att luften som avges från värmepumpen egentligen är varm.

Om rummet redan är uppvärmt, blir dock temperaturskillnaden mellan luftströmmen från luftvärmepumpen och den omgivande temperaturen, mycket liten.

Tips: För att undvika att vistas i vinddraget, – rikta luftströmmen bort från sittgrupper, säng eller andra platser där du tillbringar tid stilla. Vissa värmepumpar (t.ex. från Mitsubishi) har t.o.m sensorsautomatik, som automatiskt riktar luftströmmen ifrån, alternativt rakt på, människor i rummet.

human-sensor

Mitsubishis Human Sensor känner av om det finns människor i rummet och kan anpassa värme och luftström efter detta.

2.     AUTO-läge kan ibland producera kyla, när du förväntar dig värme

I vissa fall producerar din luft-luftvärmepump kalluft, även när du förväntar dig varmluft. Vid AUTO-läge kommer nämligen värmepumpen alltid att eftersträva angiven börtempertur. Så, om du till exempel har ställt in att du önskar 23 grader i rummet, så kommer värmepumpen att ge kalluft, i de fall då det är varmare än 23 grader.

Tips: Justera detta genom att byta inställningarna till HEAT-läge, exempelvis. Med denna inställning kommer värmepumpen fortfarande eftersträva att komma upp till angiven börtemperatur, men den kommer däremot aldrig producera kalluft.

Tänk på att: HEAT-läget många gånger dessutom är mer energisnålt än AUTO-läget. I HEAT-läge jobbar nämligen värmepumpen uteslutande med att gå upp, respektive ned, i varv för att hålla börtemperatur. Detta istället för att, som i AUTO-läget, hela tiden varva mellan att producera värme, respektive kyla, för att nå samma börtemperatur.

Varför känns det kallt från luftvärmepumpen?Energi-bloggenUppvärmningVärmepumparvanliga frågor
Om du upplever att din luftvärmepump blåser kalluft, beror det med stor sannolikhet på någon av dessa två vanligast förekommande anledningar: Vinddrag upplevs kallt mot huden AUTO-läge kan ibland producera kyla, när du förväntar dig värme 1.     Vinddrag upplevs kallt mot huden Om du någon gång har använt en helt vanlig bords- eller...