Vi bor i en tvåplansvilla som blir väldigt varm sommartid. Huset har alla sovrum på övervåningen så det är där vi skulle vilja ha luftkonditionering. Vad rekommenderar ni för ac? Finns det något som är värt att lägga extra pengar på? /Per


Just nu är det många, som precis som Per, efterfrågar luftkonditionering till exempelvis övervåningar och varma kontor. Vi går igenom vad du ska tänka på, för att få den luftkonditioneringslösning, som passar bäst för dina behov.


Välj ett split-aggregat

Vi rekommenderar att du väljer ett split-aggregat. Detta ger den mest prisvärda och snyggaste lösningen för luftkonditionering. Split-aggregatet består av en utedel och en innedel. Installationen är lite mer krävande, än för andra lösningar, men när luftkonditioneringen väl är på plats har du den mest energisnåla och hållbara lösningen i längden.

…eller en vanlig luft-luftvärmepump

Överväg också att köpa en vanlig luft-luftvärmepump, särskilt om det är ett större utrymme som ska kylas. Det är egentligen samma typ av maskin. Luft-luftvärmepumpar är lite dyrare, men ger vanligtvis effektivare luftkonditionering än de maskiner som säljs endast som A/C. Då får du dessutom effektiv uppvärmning resten av året, till en låg omkostnad. Många anläggningar som säljs som A/C kan visserligen ge värme, men inte vid svenska vintertemperaturer. Det kan vara värt att lägga lite extra pengar på att välja en Norden-anpassad luft-luftvärmepump istället.


rätt dimensionering av luftkonditioneringSe till att du får rätt kapacitet

Man brukar räkna med att det behövs en kyleffekt på 70 W (0,07 kW) per kvadratmeter. Det innebär att ett utrymme på 50 kvadratmeter behöver en effekt på ca 3,5 kW. Om du har sämre isolering, bör du välja en starkare modell. Våra säljare hjälper dig gärna att hitta rätt dimensionering och rekommendera en luftkonditionering som passar just ditt hus. Du når dem på 0770 – 777 600.

I Pers fall måste vi efterfråga storlek på övervåningen innan vi kan rekommendera en specifik modell.


Titta på energimärkningen

När du vet vilken kapacitet ditt hus behöver, kan du fortsätta med att titta på energimärkningen. En bra energimärkning visar att maskinen drar lite energi. Energimärkningen baseras på SEER-värdet.

Vad är SEER-värde?

SEER-värdet visar hur mycket mer kyla luftkonditioneringen producerar jämfört med hur mycket energi den förbrukar utslaget över hela säsongen. Säsongen är baserad på klimatet i Strasbourg, som är något varmare än i Sverige.


luftcirkulation mellan rum med Airmove 1.1Luftcirkulation till stängda rum

Det kan vara svårt att få spridning på den kalla luften till alla rum som ska kylas. Kanske vill inte alla familjemedlemmar sova med öppen dörr? Som tur är finns det en smart lösning. Med Airmove 1.1 kan du få luftcirkulation till stängda rum. En fläkt genom väggen sprider den kalla luften både effektivt och ekonomiskt. Det är betydligt billigare att installera en Airmove 1.1, än att installera ett luftkonditioneringsaggregat i varje rum – och driftskostnaderna är dessutom minimala.

Luftcirkulation med Airmove 1.1


Köpa luftkonditionering

Förhoppningsvis vet du nu det du behöver för att beställa ett luftkonditioneringsaggregat. Vi hjälper dig självklart gärna med installationen. Har du några fler frågor når du våra säljare på 0770-777 600.

Split-aggregat för hem och kontor
Vanliga luft-luftvärmepumpar

https://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2016/07/luftkonditionering-kundfraga.jpghttps://www.polarpumpen.se/blogg/wp-content/uploads/2016/07/luftkonditionering-kundfraga-300x300.jpgAnnaLuftkonditioneringenergimärkning,faq,kundfråga,SEER-värde,välja luftkonditionering,vanliga frågor
Vi bor i en tvåplansvilla som blir väldigt varm sommartid. Huset har alla sovrum på övervåningen så det är där vi skulle vilja ha luftkonditionering. Vad rekommenderar ni för ac? Finns det något som är värt att lägga extra pengar på? /Per Checklista Split-aggregat Rätt kapacitet Energimärkning Luftcirkulation Just nu är det många, som precis...