Spara energi på uppvärmningen
Eftersom uppvärmning ofta står för runt 3/5 av husets energiförbrukning, är detta rätt ställe att börja när du vill spara pengar och energi. Beroende på vilket värmesystem du har, kan det gå att minska denna förbrukning (och omkostnaderna) rejält.
Olika värmekällor
Det mest energisnåla och smidiga alternativet är i de allra flesta fall att installera en värmepump. En luft-luftvärmepump, om du har direktverkande el, och en luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump om du har vattenburen värme. Läs närmare om hur mycket du kan spara för de olika värmekällorna genom att välja värmepump nedan.


Vad i huset förbrukar mer energi?
I ett normalt hus med direktverkande el går ca 58 % av energiförbrukningen till uppvärmning och runt 16 % av energiförbrukningen till uppvärmning av tappvatten. Övriga 25,5 % går till hushållsel (kyl, tvättmaskin, lampor, kaffebryggare, tv, mobilladdning etc.). Exakt hur energifördelningen ser ut i ditt hus beror bland annat på hur huset är konstruerat, vilket värmesystem som finns, vilka maskiner ni har i huset, hur ni använder dessa.

Spara energi på tappvatten
Uppvärmning av tappvatten står ofta för närmare 1/5 av husets energiförbrukning. Även här finns det alltså mycket energi att spara. Om du har vattenburen värme, kombineras vanligtvis uppvärmningen, så att du värmer allt vatten med samma värmesystem. Här finns gott om alternativ att välja på. Om du däremot har luftburen värme, blir valet mer begränsat. Den mest energieffektiva uppvärmningen får du med en värmepumpsberedare. Fundera också på om ni kan begränsa användningen av varmvatten, exempelvis genom att ta kortare duschar.
Läs mer om uppvärmning av varmvatten
Spara energi på hushållsel
När det gäller hushållselen finns det många saker du kan göra, men varje ingrepp innebär en ganska liten sänkning av omkostnaderna och energiförbrukningen. Du kan välja mer energisnåla lampor. Köpa en ny mer energieffektiv tvättmaskin o.s.v. Fundera också på vilka vanor ni har; genom att förändra sina vanor kan man sänka omkostnaderna och förbrukningen utan att behöva köpa nya maskiner.