Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,8
Delbetalning med Svea

Energibesparing hemma

För att spara energi hemma, behöver man först veta var energi förbrukas.

Vad i huset förbrukar energi?

I ett normalt hus med direktverkande el går ca 58 % av energiförbrukningen till uppvärmning och runt 16 % av energiförbrukningen till uppvärmning av tappvatten. Övriga 25,5 % går till hushållsel (kyl, tvättmaskin, lampor, kaffebryggare, tv, mobilladdning etc.). Exakt hur energifördelningen ser ut i ditt hus beror bland annat på hur huset är konstruerat, vilket värmesystem som finns, vilka maskiner ni har i huset, hur ni använder dessa.

Läs mer normal energiförbrukning i villa

Spara energi på uppvärmningen

Eftersom uppvärmning ofta står för runt 3/5 av husets energiförbrukning, är detta rätt ställe att börja. Beroende på vilket värmesystem du har, kan det gå att minska denna förbrukning (och omkostnaderna) rejält. Oftast brukar det mest energisnåla och smidiga alternativet vara att installera en värmepump. En luft-luftvärmepump, om du har direktverkande el, och en luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump, om du har vattenburen värme.

Läs mer om värmesystem

Spara energi på tappvatten

Uppvärmning av tappvatten står ofta för närmare 1/5 av husets energiförbrukning. Även här finns det alltså mycket energi att spara. Om du har vattenburen värme, kombineras vanligtvis uppvärmningen, så att du värmer allt vatten med samma värmesystem. Här finns gott om alternativ att välja på. Om du däremot har luftburen värme, blir valet mer begränsat. Den mest energieffektiva uppvärmningen får du med en värmepumpsberedare. Fundera också på om ni kan begränsa användningen av varmvatten, exempelvis genom att ta kortare duschar.

Läs mer om uppvärmning av varmvatten

Spara energi på hushållsel

När det gäller hushållselen finns det många saker du kan göra, men varje ingrepp innebär en ganska liten sänkning av omkostnaderna och energiförbrukningen. Du kan välja mer energisnåla lampor. Köpa en ny mer energieffektiv tvättmaskin o.s.v. Fundera också på vilka vanor ni har; genom att förändra sina vanor kan man sänka omkostnaderna och förbrukningen utan att behöva köpa nya maskiner.