Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så tolkar du energimärkningen
Klimatzoner, ljudnivå och andra faktorer

Energimärkning värmepumpsberedare

Energieffektiviteten visas med både bokstäver och färger. Den går från en skala där A (grönt) är effektivast och där G (rött) är minst effektiv. Från år 2017 finns en ännu strängare klass, som kallas A+.

En varmvattenberedare med värmepump är beroende av klimatet där den installeras. Därför finns det en märkning där Europa är indelat i tre klimatzoner. De olika områdena är ljusblå för varmare klimat, mellanblå för medelvarmt samt mörkblå för kallare.

 

Exempel på energimärkningsetikett

Europeiska klimatzoner

Med hjälp av märkningen ser du vilken energianvändning din tänkta värmepumpsberedare kommer att ha i de olika zonerna. Här i Sverige tittar du på den kallare mörkblå zonen. Den årliga användningen av energi anges i kilowattimmar (kWh) för elberedare samt gigajoule (GJ) för beredare som går på gas och olja. Beräkningen baseras på en standardanvändning och anges som kWh eller GJ per annum (per år). Beroende på hur mycket och länge du använder varmvatten hemma kommer dina siffror att skilja sig från standardmönstret.

Ljudnivå

Buller eller ljudeffektnivå. Ljudnivån visas både för utomhus- respektive inomhusdelen och anges i decibel (dB). Två decibels skillnad är knappt märkbar medan tio upplevs som dubbelt så hög.

Kan varmvattenberedaren startas automatiskt när elpriset är lågt finns en ikon med klocka och mynt på etiketten. En ikon som liknar en vattenkran visar dels att produkten är avsedd för tappvatten men också hur mycket varmvatten pannan är testad för och klarar. Skalan går mellan 3XS och XXL.

Välj en värmepumpsberedare för energisnål uppvärmning av tappvarmvatten