Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Så mycket kan du spara med frånluftsvärmepump

Med en frånluftsvärmepump kan du spara mellan 50 - 65 % av din energiförbrukning beroende på storleken på ditt hus, hur stor investering du gjort samt hur planlösningen ser ut.

Så mycket sparar du med en frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump sänker din energiförbrukning för uppvärmning med 50-65 %.

 
Total besparing med frånluftsvärmepump

Vid ett normalt uppvärmningsbehov och ett elpris på 1,5 kr/kWh kan du räkna med en besparing mellan 15 500 kr - 20 150 kr.

 

Ungefärlig besparing för olika hus


Enligt statistiska centralbyrån ligger ett normalt uppvärmningsbehov för en villa på ungefär 20 000 kWh/år. Det genomsnittliga elpriset per kWh låg under 2019 på ungefär 1,5 kr/kWh, vilket ger en total elkostnad per år för uppvärmning på ungefär 31 000 kr. Utifrån dessa förutsättningar kan du därmed räkna med att en frånluftsvärmepump som sänker din energiförbrukning med 50 - 65 % ger dig en besparing mellan 15 500 kr - 20 150 kr. Den totala besparingen kommer dock variera utifrån hushållets uppvärmningsbehov samt variationer i elpris.

Öka dina besparingar genom att välja rätt pump

För att din värmepump ska få så goda förutsättningar som möjligt för att sänka dina kostnader är det viktigt att dimensioneringen är rätt utifrån ditt hus förutsättningar. Besparingen kommer även variera beroende på om du enbart vill värma ditt vatten eller ifall du vill att värmen ska sprida sig till golven och radiatorer. Med en frånluftsvärmepump som enbart ger värme till till tappvarmvatten kan du räkna med en besparing på ungefär 50 %. Om din värmepump ger värme även till radiatorer kommer din besparing bli högre, och du kan räkna med en besparing på upp till ungefär 65 % av dina tidigare kostnader.

Nyare pumpar ger bättre besparing

Som men mycket annan teknik har även frånluftsvärmepumpar blivit bättre med tiden. Nyare modeller kan utvinna mer värme ur frånluften än tidigare vilket leder till högre värme extraktion och ökade besparingar. Om du har en äldre pump installerad i huset kan det innebära att en uppgradering sänker dina kostnader. Kontakta oss för att få hjälp med att välja rätt pump utifrån dina förutsättningar, så ger vi dig förslag på vilken pump som är mest kostnadseffektiv för dig.