0770-777 600, måndag-fredag 8-17

Dimensionering av varmvattenberedare

Dimensionering av varmvattenberedare är egentligen inte så svårt. Det finns två standardstorlekar - 200 liter och 300 liter. Vanligtvis räcker det med 200 liter, men ibland kan det vara bra att gå upp i storlek. Det finns även mindre modeller, som främst används i sommarstugor och fritidshus.

Att tänka på vid val av storlek på varmvattenberedare

Varmvattenberedarens volym baseras på flera olika faktorer:

Familjens vanor

I stor utsträckning är det familjens vanor som avgör hur stor varmvattenberedare som behövs. Om alla familjemedlemmar duschar varje dag och länge, kan det behövas lite mer varmvatten. Tänk också på att vanorna förändras. Småbarnen som duschar snabbt nu, kanske kommer ta långa duschar när de blir tonåringar.

Familjens storlek

Hur många man är i familjen påverkar också hur mycket varmvatten som krävs. I en större familj går det åt mer varmvatten. Om du ofta har gäster som bor över, kan det vara värt att överväga en större varmvattenberedare. Det kan också vara bra att fundera över framtiden - kanske kommer familjen att bli större?

Förutsättningarna i huset

Kranar och duschmunstycken påverkar också hur mycket vatten som går åt i hemmet. Energisnåla kranar och munstycken minskar förbrukningen av varmvatten. Att bada i badkar kräver mycket varmvatten. Det är vanligt att rekommendera en större varmvattenberedare om huset har ett badkar, som används.

Varmvattenberedare med olika format

Vanligtvis är varmvattenberedare ganska höga, men det finns även liggande varianter, som kan användas om man har lågt i tak.

Vi hjälper dig välja rätt

Om du funderar över hur stor varmvattenberedare du behöver, får du gärna ringa våra rådgivare för att diskutera och ställa frågor. Du når dem på 0770-777 600 eller via vårt kontaktformulär.