Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Vad är en avfuktare?

Avfuktning är det mest pålitliga skyddet mot höga fuktnivåer i utrymmen såsom vind och krypgrund. Vill du få hjälp med en energisnål och effektiv avfuktare - se vårt utbud av avfuktare här!

Olika avfuktare

Det finns flera olika sorters avfuktare. Avfuktarna har olika kapacitet att avfukta, men det är också stora skillnader i hur mycket energi de kräver.

Termisk avfuktare

Den termiska avfuktaren arbetar med principen att varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft. Den termiska avfuktaren höjer temperaturen, så luften kan ta upp mer fukt. Den varma fuktiga luften ventileras ut och fuktnivåerna hålls nere.

Mer om termisk avfuktare

Sorptionsavfuktare

En sorptionsavfuktare suger in fuktig luft i en rotor. Där fångas fukten upp i luftkanaler med fuktupptagande medel. När rotorn är full med fukt, torkas den ur med värme. Sorptionsavfuktare var tidigare mycket populära och är mycket effektiva. Den stora nackdelen är att de kräver mycket energi och därför är dyra i drift. En ytterligare nackdel är att sorptionsavfuktaren kräver att utrymmet täpps till helt, vilket innebär mycket stora risker för snabb mögelpåväxt, om avfuktaren går sönder.

Mer om sorptionsavfuktare

Hygrodynamisk avfuktare

En hygrodynamisk avfuktare tillför torr luft med hjälp av fläktar. Den utnyttjar torra perioder i klimatet utanför, för att föra in torrare luft i utrymmet. Detta är en mycket energieffektiv lösning.

Mer om hygrodynamisk avfuktare

Kylavfuktare/kondensavfuktare

Kylavfuktaren eller kondensavfuktare används främst i miljöer där temperaturen ligger på över 20°C. Den suger in fuktig luft, som förs förbi en förångare eller kylbatteri. Där kondenserar vattenångan i luften, och blir till vatten, som samlas upp i en behållare.

Mer om kondensavfuktare

Trygghetsvaktens vindsavfuktare

Avfuktare för vind från Trygghetsvakten

TrygghetsVaktens avfuktare

TrygghetsVakten är experter på fukt på vind och i krypgrund. De har en rad olika avfuktare som är både effektiva och energisnåla.

TrygghetsVakten Krypgrund

Avfuktaren för krypgrund är en intelligent termisk avfuktare, som mäter både temperatur, luftfuktighet och tid. Insatserna anpassas efter förhållandet mellan de olika parametrarna, vilket håller nere energiförbrukningen. Man slipper riskerna med att täppa till krypgrunden helt, samtidigt som TrygghetsVakten Krypgrund har en livslängd på 50 år.

TrygghetsVakten Krypgrund

TrygghetsVakten Vind

Avfuktaren för vinden är en hygrodynamisk avfuktare, som mäter både temperatur, luftfuktighet och tid. Värdena ligger till grund för avfuktarens ingrepp. Den går att uppgradera med termisk avfuktningsteknik, om det är allvarliga problem på vinden.

TrygghetsVakten Vind

Woods avfuktare

Tillverkaren Woods är expert på kondensavfuktare. Dessa avfuktare funkar sämre när det blir kallt, men är ett bra val i:

Tillbaka till Fuktlexikonet