Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Inomhusklimat

Visste du att du förmodligen tillbringar nästan 90 % av din tid inomhus? Kanske ännu mer under vintern. Inomhusklimatet har därför en mycket stor påverkan på hur vi mår.

Vad menas med inomhusklimat?

Till inomhusklimat räknas sådana faktorer som påverkar förhållandena i inomhusmiljön; luftkvalitet, temperatur, ljudnivå och ljus. Temperatur behandlar vi under avsnittet uppvärmning.

Ibland talar man även om mänskliga faktorer. Visste du exempelvis att du påverkas mindre av miljöfaktorerna, om du känner dig nöjd och trivs med det du gör i miljön?

Vi löser ditt problem med inomhusklimatet

Här på Polarpumpen har vi kunskap, erfarenhet och produkter för ett bra inomhusklimat. Ett uttalat mål för oss på Polarpumpen är att vi vill hjälpa folk att få ett bra inomhusklimat hemma. Behöver du hjälp med ditt inomhusklimat? Tveka inte att ringa våra rådgivare, och få tips på hur just du kan förbättra ditt inomhusklimat - du når dem på 0770-777600

Inomhusklimatet är konstruerat

Klimatet utomhus har vi liten möjlighet att påverka. Bor vi nära en motorväg, kan vi inte rena luften från partiklar i trädgården, och vi har inte heller någon större möjlighet att se till att det blir lagom svalt på altanen en varm sommardag.

Klimatet inomhus är istället något vi i princip kan kontrollera helt och hållet. Det finns en uppsjö med tekniska lösningar som kan se till att du har lagom värme, ren inomhusluft, lagom fuktig inomhusluft, ett tillräckligt luftombyte, en bra ljusnivå och att du slipper störas av buller och obehagliga lukter.

Ventilation - kontroll av luftflödet hemma

Ventilation handlar om hur luft flyttas och byts ut i byggnader. Ventilation har därför en mycket stor inverkan på vårt inomhusklimat.

Läs mer om ventilation i villa

Hur påverkas vi av inomhusklimatet?

Inomhusklimatet har en mycket stor påverkan på vår hälsa och hur vi mår. Temperaturen kan exempelvis påverka vår möjlighet att koncentrera oss och hur trötta vi känner oss. Föroreningar i luften kan göra oss sjuka och vissa sjukdomstillstånd kan förvärras av partiklar i luften. Torr luft försämrar vår förmåga att bekämpa virus och bakterier, samtidigt som för fuktig luft på fel ställen i huset, kan ge problem med mögel, som i sin tur kan ge många olika problem med hälsan. Forskning visar också på att om man utsätts för buller kan man få högt blodtryck, men också hjärt- och kärlsjukdomar. Dålig belysning kan ge besvär med huvudvärk samt värk i nacke och rygg. Kanske är den bästa försäkringen du kan ge dig själv, ett bra inomhusklimat hemma?

Läs mer om luftkvalitet