Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Spabadslexikon

Äg spabad med kunskap i bagaget! Lär dig allt om tillbehör, rengöring och andra termer som hör till spabad här nedan.

A

Anti-kalkmedel  Binder järn, koppar och andra metaller från vattnet.
Alkanitet  Ett mått på vattnets förmåga att göra försurningar neutrala. Hög alkanitet är lika med bra buffringsförmåga mot försurning. Ett bra mått är mellan 60-120 ppm.

B

Badtunnesjukan  Annat namn för Pseudomonas aeruginosa som man kan få av att bada spabad med smutsigt vatten. Orsakar utslag och varfyllda blåsor.
Behörig elektriker Ofta talar man om ”behörig elektriker”, och menar då en elinstallatör med rätt behörighet för den aktuella elinstallationen. Elinstallatör är ett reglerat yrke. ”Reglerat” innebär att det är definierat i svensk lag vad som krävs för att få utföra yrket. Det krävs auktorisation hos Elsäkerhetsverket. Det finns flera olika typer av auktorisation, som krävs för att få utföra olika moment vid elinstallation. För att bli auktoriserad elinstallatör ställs både krav på utbildning och praktisk erfarenhet.
Läs mer om installation till spabad här.
Brom  icke-metalliskt ämne som med fördel används som rengöring i spabad. Kan användas tillsammans med klor och aktivt syre. Har mer långvarig effekt och klarar varmt vatten bättre än klor och ökar också den totala reningseffekten.
Läs mer om kemikalier och rengöring till spabadet här.
Bundet klor – Fritt klor som reagerar på föroreningar i vattnet, även kallat kloraminer. Bundet klor ger ingen effekt i poolen. I stället för att ta bort föroreningar, kommer att ge en stickande lukt och dessutom göra hud och ögon irriterade.
Mer om rengöring till spabadet.

C

Chockklorera- Man tillsätter klor i pulverform för en starkare desinfektion. På så vis dör bakterier och föroreningar som den vanliga klorhalten inte får bort. Bör göras ett par gånger per säsong.
Cyansursyra  stabiliserar klorhalten och skyddar det mot solens strålar.

F

Fritt klor- Verksamt klor som desinfekterar poolvattnet

I

Isolering  spabadet behöver bra isolering för att hålla värmen. En bra isolering, exempelvis på botten, kan också sänka energiförbrukningen.
Läs mer om isolering till spabad här.

J

Jacuzzi  Samma sak som spabad och bubbelpool. I själva verket är det ett märke, där fokus legat på rehabilitering.
Jets  kraftfulla massagestrålar som finns i spabadet. Ofta utformade för att komma åt problemområden som används vid akupressur. Används som avslappande massage.

K

Klor- Desinfektionsmedel som tillsätts i poolen för att döda föroreningar och bakterier
Läs mer om rengöring av spabad
Kalk- Samlingsnamn för kemiska föreningar som innehåller kalcium.
Korrosion- Nedbrytning av olika ämnen och metaller. En kemisk reaktion.
Kemikalier är ämnen, antingen ett grundämne eller en förening, eller en mix. Dessa är makroskopiskt homogena och inte gjorda för att ätas, utan används i stället kommersiellt eller industriellt.
Klorlås innebär att poolvattnet fått för mycket cyansursyra i sig. Det fria kloret kommer att binda sig till cyansursyran i stället för att döda bakterier och ta bort föroreningar i vattnet.

M

Manganhalt- Ett manganrikt vatten kan färga det mörkt och göra det grumligt, också i pool.

O

Oorganiska föroreningar- Miljögifter orsakade av metaller
Organiska föroreningar- Miljögifter som kommer av bland annat PCB och dioxiner
Ozonrenare tar bort föroreningar och bakterier i poolen och kan hjälpa dig att minska användandet av klor. Detta gör den genom att producera ozon ur luften och spruta ner det i poolen, för att sedan omvandla det till syre. Ozonrenare ersätter inte klor, men minskar användandet av det.
Läs mer ozonrenare till spabad här.

P

Ph-värde - Mått på hur surt, basiskt eller neutral ett medel är. Som vatten till exempel.

S

Spafilter  Tillbehör till ditt spa som stoppar skräp och andra partiklar från att ta sig in och förstöra spabadets rörsystem. Bör bytas varje år.
Läs mer tillbehör till spabad.
Spadammsugare  Manuell, mindre dammsugare som enkelt rengör spabadets botten från skräp och smuts. Kan också användas till barnpooler.
Swimspa  Ett större spabad som är det lyxigaste du kan köpa. Som en liten pool, där swimjets bildar ström i vattnet, vilket låter dig motionssimma.

T

Termolock/spabadslock  skydd för spabadet när det inte används. Sparar energi och håller värmen, samt skyddar spabadet från skräp och smuts.
Här hittar du termolock från Polarpumpen!

U

Uppblåsbart spabad– Enklare form av spabad man kan flytta runt och som inte kräver installation av elektriker. Tillverkat i tåligt material och kommer ofta med airjets som masserar. Med hjälp av ett knapptryck blåser spabadet upp sig så att det är klart att njutas av på nolltid.
Uppblåsbara spabad i hög kvalitet från Polarpumpen
Utespa  Ett spabad som är fast installerat utomhus, ofta gjort i glasfiber.
Läs mer om olika typer av spabad här.

V

Vattentest/teststrips - håller koll på kemikalienivåerna och hur ditt vatten mår i spabadet med hjälp av en sticka. Detta kan göras varje vecka, eller innan du ska bada.
Rengöringspaket till spabad