Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Säkerställ rent vatten i spabadet

För att säkerställa rent vatten i spabadet krävs visst underhåll, men om du lägger lite tid på förebyggande underhåll, kommer behovet av större insatser minska drastiskt och du kan ägna mer tid åt att njuta av ditt spabad.

Till din hjälp har vi tagit fram en checklista över underhåll du behöver se över med jämna mellanrum. Det finns även en tabell, som du kan kontrollera spabadets vattenvärden mot.

rent vatten i spabad
Ämne Perfekt Acceptabelt För högt
pH 7,2 7,2-7,6 >7,6
Totalt klor 1 ppm 1-3 ppm >3 ppm
Fritt klor 1 ppm 1-3 ppm >3 ppm
Bundet klor 0 ppm 0-0,5 ppm >0,5 ppm
Brom 4 ppm 4-6 ppm >6 ppm
Alkalinitet 120 ppm 80-160 ppm >160 ppm
Kalk 200 ppm 200-400 ppm >400 ppm
Cyanussyra 0 ppm 0-50 ppm >50 ppm

Ta hjälp av tabellen

I tabellen ser du vilka värden som är perfekta, acceptabla och för höga för olika ämnen som kan eller bör förekomma i vattnet.

Checklista för rent vatten i spabad

Nedan har vi gått igenom vad du bör tänka på för att känna dig trygg med att vattnet är rent och badvänligt.

Byt vatten ca 3-4 gånger per år

Vid normalt användande bör vattnet bytas ungefär 3-4 gånger per år. Normalt användande är ca 4 personer som badar 2 gånger i veckan. Om ni är fler som badar mer frekvent kan det alltså behövas fler vattenbyten. Hur ofta du behöver byta vatten kan också variera beroende på om du har kommunalt vatten eller egen brunn. Vatten från egen brunn kan behöva bytas oftare.

Tips när du tömmer spabadet

Duscha före bad

A och O för att reducera rengöringen är att alltid ta en dusch innan bad. På så vis kan ni skölja bort smink, hårprodukter och bodylotion, så att inte detta hamnar i spabadet. Dessa typer av produter kan dels göra att vattnet skummar och dels att det krävs mer rengöring. Placera även en matta eller fotbad framför spabadet för att undvika att smuts och sand hamnar i spabadet.

Kontrollera pH-värdet

Kontrollmät varje vecka med ett vattentest för att se så att värdena i vattnet är okej. Det ideala pH värdet är runt 7,2-7,6 och kan vara bra att ha som utgångsläge. Felaktigt pH värde kan skada spabadet men framför allt, göra så att kloret inte verkar samt att hud och ögon blir irriterande. Vid felaktigt pH-värde kan du tillsätta medel för att öka eller minska pH-värdet.

Hur mycket klor?

Hur mycket klor du ska ha i spabadet kan variera. Det är inte bra att överdosa då materialet kan förstöras. Ca en matsked klor efter varje bad är bra att försöka hålla som riktlinje. För att kloret ska fungera behöver pH värdet vara på en bra nivå.

Läs mer om klor i spabad

Rengör filtret

Tvätta filtret så ofta det behövs, minst en gång i månaden. Slarvar du med filterrengöringen kan mer klor krävas och vattnet blir sämre. Det räcker ofta att spola rent filtret med en slang (inte högtryckstvätt), men går också att tvätta med speciell rengöringslösning där filtret blötläggs i 24 timmar. Det rekommenderas att ha en extra uppsättning med filter, för att kunna använda spabadet under blötprocessen. Hela filterpatronen behöver du byta ungefär en gång varje år då slitna filter inte sköter filtreringen korrekt, vilket resulterar i att cirkulation- och massagepumpen måste arbeta hårdare, vilket kan förkorta dess livslängd. Om filtreringen inte sköts korrekt kan det även generera i att smutspartiklar hamnar i spabadets system.

Se till att ozonrengöraren är aktiv

Om ditt spabad har en ozonrengörare, behöver den vara aktiv för att hålla vattnet rent. Statusen ser man ofta genom en indikator eller lampa.

Läs mer om ozonrenare

Använd rör-rengöring

Ca två gånger per år kan det vara bra att använda rörrengöring för att ta bort biofilm som kan fastna i systemet. Ett tips är att passa på att göra detta vid vattenbyte.

Använd lock

Lägg på lock efter varje bad för att undvika löv och smuts som täpper till filtret, eller regn som försurar vattnet.

Har du problem med vattnet i spabadet?

Ta hjälp av vår felsökning för vatten i spabad.

Till felsökning