Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är solfångare?
Så fungerar solfångare
Fördelar med solfångare

Solfångare

Solfångare används till uppvärmning till skillnad från solceller, som används för att producera solel.

Solfångare ger gratis uppvärmning

När dina solfångare är installerade, blir den värme du får ut nästan helt gratis. Det enda som krävs är en liten mängd energi, för att driva cirkulationen. Det finns inte många värmekällor som kan slå solfångarens låga driftskostnader. På så vis är solfångare mycket lönsamma och du kan spara mycket pengar på sikt.

Många fördelar med solfångare

Det finns många fördelar med solfångare:

1. Mycket låga driftskostnader

I solfångare sker energiutvinningen utan tillskott av energi. Den enda energin som krävs är för att driva cirkulationen, som flyttar värmen från solfångaren och in i huset. Det leder till att driftskostnaderna är nästan obefintliga.

2. Du sparar mycket pengar

När dina solfångare väl är på plats, får du en möjlighet att spara mycket pengar. Normalstora solfångare brukar under ett år kunna bidra med ett normalstort hushålls halva behov av varmvatten.

3. Solfångare utnyttjar gratis värmeenergi

Solfångare utnyttjar en värmekälla, som finns vid ditt hus, som är helt gratis. Nytt solljus kommer ständigt, och det är bara för dig att ta tillvara på denna fantastiska resurs.

4. Solfångare har mycket liten miljöpåverkan

I och med att solfångare i princip inte ger några utsläpp och i sig själva inte kräver energi för att utvinna energi, har de en mycket liten påverkan på miljön.

Så funkar solfångare

Genom solfångare transporteras en vätska, som hämtar upp värme. Vätskan cirkulerar med hjälp av en pump, som driver cirkulationen och vätskan transporteras på så vis in i huset, där värmen kan användas för att värma upp både hus och tappvatten.

Förutsättningar som krävs för solfångare

Solfångare har inte några höga krav och brukar passa i de flesta hus:

  • Möjlighet att koppla på husets tappvattenuppvärmning eller värmesystem
  • Lämpligt utrymme i soligt läge

Olika typer av solfångare

Det finns många olika sorters solfångare, som använder lite olika tekniker för att generera värme från solljuset.

Plana solfångare

En plan solfångare har en stor absorbatorplåt, med rör för vätska på baksidan. Vätskan hämtar upp värme när den passerar absorbatorplåten och för värmen in i huset. Den kan ersätta tegelpannor, på en del av taket. Plana solfångare har en längre livslängd än vakuumsolfångare. Plana solfångare ger också en bättre effekt utslaget över året, men är inte lika effektiva som vakuumsolfångare under de varmaste sommarmånaderna.

Vakuumrörsolfångare

Vakuumsolfångare består av dubbla rör med vakuum mellan. Det yttersta röret är genomskinligt och det inre utgör absorbatorn, där en vätska passerar och hämtar upp värme. Det finns även en variant med värmeväxlare. Vakuumsolfångare är riktigt effektiva under sommaren, men är inte lika effektiva utslaget över året. Med tiden förlorar vakuumsolfångare i effekt.

Poolsolfångare

Det finns speciella solfångare som är anpassade till de speciella förutsättningarna att värma upp en pool, men man kan ofta använda samma som till annan uppvärmning. De enklaste poolsolfångarna består endast av en svart plastslang. En stor fördel med att värme upp en pool med hjälp av solfångare är att solfångarna är som mest effektiva, under en förlängd poolsäsong. Dessutom blir drifskostnaderna minimala. Trots detta är det relativt ovanligt med poolsolfångare i Sverige; en övervägande majoritet väljer en poolvärmepump.

Koncentrerade solfångare

En koncentrerad solfångare är formad som ett halvrör, med speglar som reflekterar solljuset mot absorbatorröret i fokus. Dessa solfångare är mycket effektiva och kräver mindre plats, men är samtidigt dyra och därför mycket ovanliga hos privatpersoner. Det finns varianter av koncentrerade solfångare som kan ge både solvärme och solel samtidigt.

Installation av solfångare

Att installera solfångare brukar vara smidigt ordnat, men det är lättare om det utförs i samband med att du byter ut värmekälla och varmvattenberedare, så att du får ett anpassat system redan från början. Många av de värmepumpar som säljs med inbyggd varmvattenberedare är förberedda med en slinga för solfångare. Det är då enkelt att koppla till solfångare både vid installationen av värmepumpen eller vid ett senare tillfälle.

Vill du installera solfångare? Kontakta våra rådgivare på 0770-777 600 så hjälper de dig välja rätt!

Branschorganisationen Svensk Solenergi har mer information runt solvärme: 

» Svensk Solenergi