Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Låt en AC ge välbehövlig svalka under varma dagar
I artikeln...
Olika sorters AC
Användningsområden
Fasta och portabla AC

Användning olika sorters AC

Idag finns en rad olika sorters AC som ska täcka de olika behov som finns. Dessa kan bland annat vara AC i lägenhet, fast installerad AC, AC för husvagn/husbil/båt, AC i hus eller lokaler. Var och en utformade för att passa där just du behöver den. Läs mer om de olika AC som finns och deras användningsområden.

Fast installerad AC 

En fast installerad AC sparar mest energi av alla AC på marknaden eftersom den använder sig av samma princip som en luftvärmepump och hämtar energi från luften. Den ger också mest svalka storleksmässigt men behöver också en kyltekniker som installerar den. 

Användning:

Ställ in lite lägre temperatur än vad du vill ha, tänk på att det kan bli lite olika temperaturer i olika delar av huset. Se också till att dra ner markiser och annat solskydd för att optimera svalkan och ha på högt fläktläge.

Läs mer om användningen av fast installerad AC

Portabel AC 

Bra lösning för svalka när man bor i lägenhet eller bara behöver extra svalka i vissa rum. Går att flytta runt eftersom den oftast går på hjul. Koppla enkelt in i eluttaget och använd en slang genom fönstret för att leda ut värmen. En förhållandevis billig investering jämfört med många andra AC-lösningar, och dessutom enkel. Hur stor portabel AC du behöver, kan du räkna ut här.

Användning

Att använda en portabel AC är enkelt, det är i princip bara att plugga in i eluttaget. Men den behöver lite skötsel för att säkra optimal svalka, och dessutom kan det påverka din energiförbrukning om den inte rengörs eller byts filter på med jämna mellanrum. Glöm inte heller att tömma kondensvattnet!

Läs mer om hur du sköter om din portabla AC

AC utan utedel 

En AC utan utedel består av en del som du enkelt fäster på väggen genom att borra hål. Den kräver ingen utomhusdel, vilket gör att du får installera den själv och kan enkelt placeras utan att ta hänsyn till utedelar. Perfekt för mindre attefallshus, garage, förråd eller liknande. Kan också producera värme i viss mån. 

Användning

Samma princip gäller här som med en fast installerad AC, tänk på att vara restriktiv med autoläget för att få din AC att vila när den uppnått önskad temperatur. 

Rätt användning av AC utan utedel

AC till husvagn/båt/husbil 

Små utrymmen blir fort varma på sommaren och ibland kan det vara svårt att hitta svalka i en husvagn, husbil eller båt där tillgången till el ibland är begränsad, och där framförallt platsen är begränsad.

 Det finns då mindre AC, tillverkade för just små utrymmen. Dessutom kommer många med värmefunktion, vilket gör att du kan förlänga din sommarsäsong. Flera kommer som takmodell, just på grund av det begränsade utrymme som finns, men det finns också de du kan ha på golvet. En AC till din portabla semester kommer att förgylla varma dagar! 

Användning

Sköt om din AC så kommer den att ge skön svalka, eller värme, under en längre tid. Bland annat ska du tänka på att dra ner persienn eller solskydd när solen ligger på.

Lär dig allt om användning av AC till din portabla semester!

AC till lokaler 

En AC till ett större utrymme fungerar precis som en vanlig fast installerad, men den kyler större ytor helt enkelt och är mer kraftull.

Med en AC till din lokal förgyller du inte bara din tillvaro under varma dagar, du kan också förgylla den för de som vistas där. En AC för till exempel din butik, restaurang, café, kontor, verkstad, äldreboende, eller andra utrymmen där människor har en tendens att samlas, kan förbättra inomhusklimatet och svalka dina kunder/gäster/medarbetare. Läs mer här! 

Användning

Tänk på att försöka dra ner markiser om det finns under dagen när solen ligger på och att ställa in högt fläktläge så att svalkan når längre. Det är också viktigt att du köper en AC som passar din lokal så att du inte köper en AC med för lite kapacitet.  

Läs mer om hur du sköter om din AC för lokaler