Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så fungerar solceller och solpaneler
Film - så fungerar det
Allt du behöver veta om solceller i Sverige

Hur fungerar solceller

Solceller kan kännas krångligt. Det är svårt att förstå hur det fungerar. Det kan även vara svårt att veta vilka delar man behöver ha i sin anläggning. Här har vi gått igenom det mest grundläggande delarna i en solcellsanläggning - hur det fungerar och hur allt hänger ihop.

Så fungerar solceller

Hur funkar solpaneler?

En solpanel består av mängder av solceller. När dessa träffas av solens strålar uppstår elektrisk spänning mellan solcellens framsida och baksida. Genom att koppla en ledning mellan cellens framsida och baksida, kan man ta till vara på denna spänning och få ström, i form av likström. För att elen ska kunna användas i villan och skickas ut på elnätet, används en växelriktare. Växelriktaren omvandlar likström till växelström.

Hur fungerar solceller?

En solpanel är en modul med många små celler i sig. Cellerna består av halvledare, som oftast består av kisel och fungerar som dioder. När dioderna belyses uppstår en elektrisk ström i diodens backriktning. Eftersom spänningen hos varje enskild cell är låg seriekopplar man cellerna i moduler/paneler.

De celler som oftast förekommer är kristallina, då de har högre verkningsgrad än vad tunnfilmsceller har kristallina celler finns två olika typer, monokristallina och polykristallina.

Hur fungerar växelriktare?

Till varje solcellsanläggning behövs en växelriktare, då solceller endast producerar likström. Likström är en elektrisk ström som alltid har samma riktning, medan växelström är en ström som byter riktning. Växelström är den ström som finns på elnätet och därför den ström som våra eldrivna apparater är anpassade för. Därför behöver likströmmen, som uppstår i solcellerna, omvandlas till växelström, vilket växelriktaren gör. När strömmen har omvandlats, kan den både användas i huset och skickas ut på elnätet, vid överskott.

Var använder man solceller?

Solceller installeras främst på villans tak eller på fastighetens fasad, men det finns även solcellsanläggningar som står uppställda direkt på marken. Solpanelerna ska alltid rikta sig mot söder, på en skuggfri plats, då det är där solen skiner som mest.

Varför använder man solceller?

Oftast använder man solceller som ett komplement till den primära energikällan man redan har i villan. Det kan finnas flera anledningar till att man väljer att skaffa solceller. Allt från att man vill vara miljövänlig till att man vill dra ner på energikostnaden i hemmet. Men det kan även vara så enkelt att man behöver el till sin sommarstuga och att det inte finns något el-nätverk i närheten.

» Mer om fördelar (och nackdelar) med solceller

Fungerar solcellerna oavsett väder?

Solceller producerar mest solenergi under sommarhalvåret, mellan mars och oktober. Solceller behöver, trots sitt namn, inte ha soligt väder för att producera solenergi, men det måste vara ljust ute. Solpanelerna genererar därför solel, även om det regnar eller snöar.

» Mer om huruvida solceller passar i Sverige