Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Justera värmen i elementet med termostaten
Vad gör jag om det inte räcker att justera termostaten?

Hur höjer man värmen på ett vattenburet element?

Hur svårt kan det vara? Det finns en liten ratt (termostat) som man kan vrida på. Vrider man den till högre siffror blir det väl varmare? Svårare än så är det väl inte? Nej, ofta är det precis så enkelt, men inte alltid.

Justera värmen i elementet med termostaten

Du kan justera värmen i ett element genom att vrida på termostaten. Den ser oftast ut ungefär så som på bilden nedan. Ju högre siffra, desto mer varmt vatten strömmar genom radiatorn.

OBS, om du har ett ettrörssystem, kan du även påverka efterföljande radiatorer i systemet, om du skruvar ner temperaturen på ett element.

termostat för vattenburet element

Vad gör jag om det inte räcker att justera termostaten?

Har du termostaten på max och ändå blir det inte tillräckligt varmt?

1
Lufta elementen: Börja med att kontrollera om dina radiatorer behöver luftas. Finns det luft i systemet fungerar inte cirkulationen och värmespridningen som den ska.
Så luftar du dina element
2
Fylla på: Har du rätt tryck i ditt vattenburna värmesystem, annars behöver det fyllas på. För lite tryck i systemet påverkar också cirkulationen.
Så fyller du på vatten i radiatorerna
3
Trasig termostat? Termostater behöver bytas ut ibland. Om den inte fungerar som den ska och inte fungerar att justera. Fungerar andra radiatorer i systemet blir varma som de ska. Då kan det vara dags att byta termostat på det aktuella elementet.
4
Ändra framledningstemperatur: Detta innebär vilken temperatur som går ut i värmesystemet. Om du inte får upp värmen trots att du vridit termostaten till max, luftat elementen och har rätt tryck, då kan du behöva justera den temperatur vattnet har som går ut i systemet. Hur du gör det beror lite på hur ditt värmesystem är uppbyggt.