Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Radiatorn ger dåligt med värme
Det knäpper i det vattenburna systemet
Det smäller i radiatorn eller rören

Vanliga problem med vattenburna element

Har du problem med dina radiatorer? Här går vi igenom några vanliga problem och berättar hur du går tillväga för att lösa problemet.

Radiatorn ger dåligt med värme

Att du får dåligt med värme från en radiator beror ofta på att det är luft i systemet. Det första du bör testa är därför att lufta radiatorerna. Kontrollera också så att det är rätt tryck i systemet, är det för lågt behöver du fylla på med vatten, eftersom för lågt tryck ger sämre cirkulation och mindre värme. Ibland kan man också behöva se över värmekällan och framledningstemperaturen.

Radiatorn är kall upptill, men varm nertill

Detta är ett typiskt tecken på att det är luft i radiatorn. Lufta elementet!

» Så luftar du radiator och element

Det knäpper i det vattenburna systemet

Knäppningar i systemet brukar uppstå vid temperaturskillnader, eftersom material förändras med temperatur. Det bästa sättet att slippa problem med knäppningar i det vattenburna systemet, är att låta installera en arbetstank mellan värmekällan och värmesystemet. Många värmekällor växlar nämligen mellan att producera varmt vatten till värmesystemet och till tappvatten. Därför blir det ibland lite uppehåll mellan att nytt varmt vatten kommer ut i värmesystemet och temperaturskillnaden kan bli lite större, när det varma vattnet väl kommer vilket orsaker knäppningar. En arbetstank eller bufferttank som det också kallas, fungerar just som en buffert mellan värmekällan och värmesystemet och ger en jämnare vattentemperatur ut i huset.

» Därför ska du ha en arbetstank eller bufferttank

Det smäller i radiatorn eller rören

Till skillnad från knäppningar är detta ett riktigt högt ljud. Knäppningar kan man kanske leva med, men om du får uppleva att de smäller i radiatorerna, kommer du tro att hela huset är på väg att gå sönder. 

Detta fenomen kan exempelvis uppstå om flödet är för högt och termostaterna åtstrypta. Testa att öppna upp termostaterna. Generellt ska man justera värmen från värmekällan, snarare än att strypa termostaterna. Detta gäller särskilt för dig som använder värmepump, då ett högt flöde med lägre temperatur ger bättre energieffektivitet jämfört med ett långsammare flöde och hög temperatur.

Höga smällar kan också bero på snabbstängande ventiler eller vattenledningar som sitter löst.

Mer om att ta hand om dina vattenburna radiatorer