Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Värmepump med installation & kompletta värmesystem

En värmepump är en värmekälla som kan spara mycket energi. Med värmepumpsteknik kan du få energi från luft eller mark och härlig värme inne med flera gånger lägre energiförbrukning än med bara el. Polarpumpen erbjuder ett brett utbud av olika sorters värmepumpar, självklart kan du även köpa installation.

Värmepumpar både kyler och värmer

En värmepump kan med hjälp av köldmedium och kompressor hämta värme från en kallare energikälla och används för att värma eller kyla ett utrymme, eller hushållsvatten. Det sker genom att överföra termisk energi från ett svalare utrymme, till ett varmare utrymme med hjälp av kylcykeln. Därigenom flyttas värme i motsatt riktning mot värmeöverföringen utan tillförsel av extern energi. När den används för att kyla en byggnad fungerar en värmepump som en luftkonditionering genom att överföra värme från insidan av byggnaden till utomhus. När värmepumpen används för att värma en byggnad arbetar den omvänt: värme överförs till byggnaden utifrån. Vanliga typer av värmepump är:

- Luftvärmepump
- Bergvärmepump
- Luft-vattenvärmepump
- Frånluftsvärmepump

Gratis offert på värmepump

Tycker du att det är svårt att välja rätt värmepump? Våra säljare hjälper dig gärna att sätta ihop en gratis offert med förslag som passar just ditt hus.

Till formulär för offert på värmepump

Läs på om värmepumpar

I vår kunskapsbank kan du läsa på om nästan allt som rör värmepumpar. Här får du matnyttiga tips inför köp, hur du får ut bäst besparing, vilka värmepumpar som fått bäst-i-test och praktiska råd kring hur du på bästa sätt använder din värmepump.

» Till kunskapsbank för värmepump

Välj mellan olika sorters värmepumpar

Välj mellan flera olika sorters värmepumpar på Polarpumpens hemsida. Vilken som passar bäst beror på förutsättningarna i ditt hus och dina önskemål, vi hjälper dig gärna med råd om vilken värmepump som passar just din bostad.

COP och SCOP värde

Effektiviteten hos en värmepump uttrycks som en prestandakoefficient (COP), eller säsongsbunden prestandakoefficient (SCOP). COP kallas även värmefaktor. Ju högre siffra, desto effektivare är en värmepump och desto mindre energi förbrukar den. När de används för uppvärmning av rum är dessa enheter vanligtvis mycket mer energieffektiva än enkla elektriska motståndsvärmare. Värmepumpar har ett mindre koldioxidavtryck än värmesystem som förbränner fossila bränslen som naturgas.

» Värmepumpens SCOP och COP-värden

Hur fungerar en luft-luftvärmepump?

En luftvärmepump hämtar energi från utomhusluften och sprider den via inomhusluften. Jämfört med alla de andra värmepumparna är den mycket liten, enkel och billig. Den utgör ett utmärkt komplement till direktverkande el eller kamin, och kan generera en besparing på uppåt 75 % enligt Energimyndighetens tester. Återbetalningstiden är kort, vanligen runt ett par år. En luftvärmepump kan förse hemmet med flera gånger så mycket värme som direktverkande el och är ett väldigt bra sätt att spara energi och pengar.

En luft-luftvärmepump består av två delar, en innedel och en utedel. I utedelen tar ett köldmedium upp värme från utomhusluften.

» Så fungerar en luftvärmepump
» Här hittar du alla våra luft-luftvärmepumpar

Hur fungerar en luft-vattenvärmepump?

En luft-vattenvärmepump hämtar energi från utomhusluften och sprider den via husets vattenburna uppvärmningssystem. Den ger också tappvarmvatten. En luft-vattenvärmepump utgör en förhållandevis billig investering, samtidigt som besparingen är mycket stor. Återbetalningstiden blir därför kort.

Effektiviteten är beroende av utomhustemperaturen, men i den södra halvan av Sverige brukar luft-vattenvärmepumpen generera en såpass stor besparing att den nästan når upp till den betydligt dyrare bergvärmens kapacitet. Med hjälp av en värmepump förflyttas värmeenergi från ett ställe till ett annat. En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, komprimerar den och sprider den inomhus. Värmen sprids via byggnadens vattenburna system samt via tappvatten.

» Så fungerar en luft-vattenvärmepump
» Luft-vattenvärmepumpar till rätt pris

Vad är en frånluftsvärmepump och hur fungerar den?

En frånluftsvärmepump återvinner energi från ventilationsluften och sprider den via husets vattenburna uppvärmningssystem. Den genererar också tappvarmvatten. Frånluftsvärmepumpar är främst vanliga i hus som har utrustats för frånluftsvärme vid byggnationen. Även idag utrustas många nybyggda hus med frånluftsvärmepumpar och tidigare värmepumpar kräver utbyte. Kostnadsmässigt ligger de i nivå med luft-vattenvärmepumparna, men når inte alltid upp till samma höga besparing.

En frånluftsvärmepump använder din uppvärmda inomhusluft till att värma upp ditt vattenburna värmesystem. En frånluftsvärmepump passar när ditt hus har mekanisk ventilation och när du har ett vattenburet värmesystem. Med en frånluftsvärmepump i huset kan du spara upp till 65 % av dina energikostnader.

» Vad är en frånluftsvärmepump och hur fungerar den?
» Frånluftsvärmepumpar till rätt pris

Hur fungerar en bergvärmepump?

En bergvärmepump hämtar energi från berggrunden och sprider den via husets vattenburna uppvärmningssystem. Bergvärmepumpar kan även användas till andra typer av markvärme, såsom ytjordsvärme, sjövärme eller grundvattenvärme. Bergvärmepumpen ger förutom värme till golvvärme och radiatorer varmt tappvatten.

Bergvärmepumparna genererar den största besparingen, men kostar också mest att installera. Vanligtvis har bergvärme den längsta återbetalningstiden.

» Så fungerar bergvärmepumpar och bergvärme
» Bergvärmepumpar för bergvärme

Populärt just nu

Vanliga frågor om Värmepump

Hur fungerar en värmepump?
En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en kall till en varm plats. För att detta ska vara möjligt måste energi i någon form tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats.
Vad kostar en värmepump?
Den totala kostnaden för en värmepump inkluderar inköpspriset, kostnaden för installationen samt driftskostnader och service. Den totala kostnaden för att köpa och installera en luftvärmepump varierar beroende på vilken modell du väljer samt var i landet du bor.
Vad är för- och nackdelar för olika typer av värmepumpar?
Här går vi igenom fördelar och nackdelar med olika sorters värmepumpar. Genom att jämföra hur olika värmepumpar fungerar kan du enkelt hitta det alternativ som passar bäst utifrån dina förutsättningar och behov.
Hur fungerar en luft-vattenvärmepump?
Med hjälp av en värmepump förflyttas värmeenergi från ett ställe till ett annat. En luft-vattenvärmepump hämtar värmeenergi från utomhusluften, komprimerar den och sprider den inomhus. Värmen sprids via byggnadens vattenburna system samt via tappvatten.
Vad krävs för nyinstallera bergvärmepump?
Här har vi samlat all nödvändig information gällande nyinstallation av bergvärme. Lär dig allt du behöver veta om tillstånd och borrning av bergvärme, dimensionering, vilken värmepump du ska välja samt vilka kostnader och besparingar du kan förvänta dig. Testa vår guide nedan och läs mer om dimensionering av bergvärmepumpar här.

Populära varumärken