Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Har du problem med knäppningar i rör och element?
I artikeln...
Arbetstank eller bufferttank?
Husets värmesystem kan begränsa värmepumpen
Många fördelar med en arbetstank

Därför ska du ha en arbetstank eller bufferttank

Knäppningar i det vattenburna systemet uppstår när det blir lite större temperaturvariationer i vattnet. Detta är vanligt när du har en värmepump, eftersom de flesta modellerna växlar mellan att värma vatten till värmesystemet och tappvatten. En arbetstank eller bufferttank fungerar som en buffert mellan värmekällan och det vattenburna systemet och säkerställer en jämnare temperatur i värmesystemet.

Arbetstank eller bufferttank?

Begreppen arbetstank och bufferttank används ofta för samma typ utav varmvattentank. I det här fallet rör det sig om en slags liten ackumulatortank och det finns modeller som är speciellt anpassade för att samverka med specifika värmepumpar. Det sker ingen egen varmvattenproduktion i arbetstanken, utan den samlar vatten från värmekällan och portionerar ut det i jämn takt i det vattenburna systemet.

Visste du att
Bufferttanken ger dig mer effekt från värmepumpen.

Husets värmesystem kan begränsa värmepumpen

Har du ett nyare hus, har det förmodligen konstruerats för att fungera med en värmepump och då brukar man få ut en god effekt och undvika problem. Men i äldre hus byggde man vattenburet system för andra värmekällor, som skickade ut en högre framledningstemperatur i systemet, exempelvis oljepannor och vedpannor. Dessa system klarade av stora skillnader på det vatten som går ut i systemet och det vatten som kommer tillbaka, vilket på fackspråk kallas ΔT (delta-T eller DT). 

En värmepump är mest effektiv när den får arbeta med lägre framledningstemperatur och mindre skillnader mellan det vatten som pumpas ut i systemet och det vatten som kommer tillbaka (ΔT). Golvvärme har en lägre framledningstemperatur, vilket gör detta till en extra energieffektiv kombination. Men äldre vattenburna radiatorer brukar också fungera bra tillsammans med en värmepump, men man kan behöva anpassa lite. Du kanske behöver öka volymen i radiatorsystemet (byta ut något element mot ett större) och installera en arbetstank. Det kanske låter onödigt och dyrt, men i slutändan brukar det bli en riktigt lönsam affär eftersom värmepump kan ge bättre effekt och energibesparing.

Läs mer:

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Många fördelar med en arbetstank

En arbetstank fyller flera funktioner, alla med fokus på ett bättre samarbete mellan din värmepump och husets vattenburna uppvärmningssystem. Detta innebär att du kan göra öka besparingen.

1
Ökad besparing med en arbetstank. Eftersom skillnaden mellan inlopps- och utloppstemperatur hålls låg, kan värmepumpen arbeta så effektivt som möjligt. Användningen av elpatron minskar också. Du får helt enkelt ut mer av din luft-vattenvärmepump.
2
Jämnare temperatur i huset, är en effekt av bufferttanken, fungerar just som en buffert ut mot huset. Du får du en jämnare temperatur ut i det vattenburna systemet och undviker att temperaturen sjunker i perioder då värmepumpen värmer vatten till kranarna.
3
Slipp knäppningar i radiatorerna! En jämnare temperatur minskar också risken för knäppningar och andra ljud från ditt vattenburna system. Knäppningar i radiatorer och rör har nästan alltid sin orsak i just plötsliga temperaturskillnader.
4
Arbetstanken ger ett gott samarbete med huset. Med en arbetstank får du ut det mesta av både din luft-vattenvärmepump och husets vattenburna system. Genom att samarbetet blir bättre undviker du onödiga fel, som kan uppstå när värmepump och hus inte riktigt passar ihop.
Arbetstankar och bufferttankar
Se till att du har en arbetstank som hjälper din värmepump att samarbeta med ditt hus.