Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Golvvärme syns inte och ger härligt varma golv.
I artikeln...
El eller vatten?
Varför ska jag välja golvvärme?
Kräver välisolerad grund

Golvvärme för värmespridning

Golvvärme har funnit sedan antiken. I romarriket byggde de utrymmen under golvet dit varm luft fördes in från eldstäder. Dagens teknik ser annorlunda ut. Nu installerar vi elvärmekablar eller rör avsedda för varmvatten under golven.

Golvvärme med el eller vatten?

El-golvvärme läggs på spånskiva.
Golvvärmematta är ett alternativ för el-golvvärme, som är lättare att lägga.
Golvvärmefolie är ett riktigt tunt alternativ för elektrisk golvvärme.
Med dessa knoppförsedda plastplattor är det lätt att lägga vattenburen golvvärme.
Spårskivor ersätter spånskivorna under golvet och gör det lätt att lägga golvvärme på bjälklag.

För golvvärme med el använder man värmekablar. Det är elkablar med högt motstånd. Till skillnad från vanliga elkablar vill man att det ska gå trögt eftersom det är då värme alstras. Ett vattenburet system för golvvärme har vattenrör monterade i golvet. Båda typerna går i slingor i golvet. Hur konstruktionen ser ut varierar stort beroende av material, förutsättningar och tillvägagångssätt.

Vattenburen golvvärme är vanligare vid nybyggen och när man vill värma stora ytor. För mindre ytor och ombyggnader i befintliga hus väljer man oftast el. Med golvvärme slipper du tänka på hur du möblerar ett rum. Har du radiatorer (till vardags kallat “element”), bör du inte ställa möbler framför eftersom de blockerar värmespridningen.

» Golvvärme el eller vatten - vilket ska jag välja?

Varför ska jag välja golvärme?

I dag är det ganska vanligt med vattenburen golvvärme. Tidigare installerades mest golvvärme i badrum och kök. Men nu blir den här värmekällan vanligare i övriga delar av huset också. Det är ju inte konstigt eftersom det är väldig behagligt med varmt golv. Man brukar faktiskt kunna sänka temperaturen med en eller två grader eftersom rummet upplevs som varmare om man har det behagligt under fötterna.

Eftersom man måste ha lägre framledningstemperatur passar värmepump extra bra för ett system med golvvärme, och du får en extra stor lönsamhet med denna kombination. Värmepumpen jobbar nämligen extra effektivt vid lägre framledningstemperaturer.

Krångliga ord om uppvärmning?
Tycker du att det är lite svårt att förstå några av facktermerna kring uppvärmning? Ta hjälp av vårt uppvärmningslexikon.

Kräver välisolerad grund

Det blir ofta jämn och behaglig temperatur med golvvärme. Ibland säger man att fötterna är kroppens termostater. Om de har det varmt och behagligt mår vi bra. Faktum är att man ofta kan ha temperaturen en eller två grader lägre i ett rum om man har varmt golv och fötterna mår bra. Då kan man spara energi!

Golvvärme kräver en välisolerad grund. Den behöver vara isolerad minst 30 cm för att man inte ska få för stora värmeförluster nedåt. Elda för kråkorna är ju ett utryck som beskriver hur värmen försvinner upp genom skorstenen men här riskerar man att elda för maskarna i stället.

Mer om golvvärme