Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Luftburen & vattenburen värme
Direktverkande värme
Golvvärme, element och radiatorer

Hur sprider man värmen från husets värmekälla?

Husets värmesystem består både av en eller flera värmekällor, som skapar värme, och ett system för att sprida eller distribuera värmen i huset. Det finns tre distributionssätt för värme i huset - luftburen värme, direktverkande värme eller vattenburen värme.

Luftburen värme

Precis som namnet anger sprids värmen via luften. En luftvärmepump har inbyggda fläktar, som sprider värmen långt, men man kan behöva komplettera med värmeflyttare (en slags fläkt) som hjälper till att flytta värme in i stängda rum och mellan våningsplan. Har man braskamin eller kakelugn blir det varmt nära eldstaden, men mindre för varje rum värmen ska passera.

Med luftburen värme är det ofta svårt att få till en bra värmespridning, men med smarta lösningar kan man ofta få till en väl fungerande lösning, till betydligt mindre omkostnader än att konvertera till vattenburen uppvärmning.

» Till luftburen värme

Vattenburen värme

Vid vattenburen värme, värmer värmekällan upp vatten, som sedan passerar genom huset för att värma upp det. Det varma vattnet går antingen genom golvvärmeslingor eller radiatorer eller både och.

Vattenburen värme ger en mer stabil värme och god spridning i hela huset. Vattenrören går genom väggar och golv och med detta system hindras inte värmen av stängda dörrar eller krånglig planlösning.

» Till vattenburen värme

Direktverkande värme

Detta system innebär att luften värms direkt. Vid direktverkande el med el-element brukar man ha flertalet element runtom i huset, för att få värme överallt, kanske med fläktar i för att öka värmespridningen. Man kan också ha el-golvvärme. Här är värmekälla och värmespridning samma sak.

» Till direktverkande värme

Golvvärme - elektrisk och vattenburen

golvvärme med golvvärmematta

Golvvärme består av el eller vattenburna slingor under golvet, som sprider värmen effektivt och ger varma golv.

När man har golvvärme, innebär det att värmen kommer underifrån golvet. Golvvärmen kan vara vattenburen eller eluppvärmd.

Läs mer:

Element - elektriskt och vattenburet

panelradiator och sektionsradiator

Panelradiator och sektionsradiator är exempel på vattenburna element.

Element eller radiatorer kan värmas antingen av el eller vatten. El-element värms direkt av el och är en relativt ineffektiv värmekälla, men mycket bra om grund i ett hus med luftburen värme. Det går att komplettera med exempelvis braskamin eller luftvärmepump för att få ett mer ekonomiskt värmesystem, samtidigt som det är en bra trygghet för att alltid ha tillräcklig värme i hela huset.

Vattenburna element är i stället en del av ett vattenburet värmesystem, där varmt vatten från en värmekälla passerar.

Läs mer:

Mer om uppvärmning av hus