Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad menas med sekundär värmekälla?
Varför är luftvärmepump sekundär värmekälla?
Varför ska man då han luftvärmepump?

Luftvärmepump är en sekundär värmekälla

En luftvärmepump är utvecklad för att fungera som en kompletterande värmekälla till ditt primära uppvärmningssystem.

Vad är en sekundär värmekälla?

En sekundär värmekälla är inte utvecklad för att producera husets årsbehov av värme på egen hand. Den sekundära värmekällan behöver därmed stödvärme från en kompletterande värmekälla för att producera tillräckligt mycket värme. Exempel på en sekundär värmekälla är en luftvärmepump.

Luftvärmepump är en sekundär värmekälla

En luftvärmepump är utvecklad för att ge kompletterande stödvärme till din primära värmekälla. Detta betyder att en luftvärmepump kan ge ditt hus den mesta av den värme ditt behöver, kanske till och med all, när det får jobba tillsammans med andra värmekällor som exempelvis radiatorer eller eldstäder.

Anledningen till att en luftvärmepump inte bör användas som primär värmekälla är att den saknar elpatron och enbart förlitar sig på värmepumpsteknik. När temperaturen sjunker utomhus blir värmepumpstekniken mindre effektiv, samtidigt som huset behöver mer värme. Luftvärmepump använder värme från insidan av huset för att avfrosta utedelen. Detta är en del av luftvärmepumpens funktion. Men om det inte finns tillräckligt med värme, kommer luftvärmepumpen in i en ond spiral där funktionen försämras mer och mer. Det behövs kanske inte mycket stöd värme, men den lilla som behövs är nödvändig.

En luftvärmepump kan inte heller användas för att värma upp ett nedkylt hus, om inomhustemperaturen är för låg för att kunna hantera avfrostningen. Om huset stått nedkylt eller det varit ett längre strömavbrott, så behöver du därför en annan värmekälla för att kunna få upp värmen.

Varför ska man då han luftvärmepump?

Det luftvärmepumpen dock kan göra är att sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 76%. Detta eftersom luftvärmepumpen tar över en stor del av den uppvärmning som dina element eller din eldstad annars hade behövt stå för, för en mycket lägre energiförbrukning. Ge luftvärmepumpen den stödvärme som behövs, så får du bäst besparing och gott om värme.

Läs mer:

» Så fungerar en luftvärmepump

Mer om luftvärmepumpar