Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Underhållsvärme i sommarstuga och fritidshus
Underhållsvärme i garage och förråd
Fjärrstyrning av luftvärmepump och underhållsvärme

Underhållsvärme - vad är det?

Underhållsvärme innebär att man håller en lägre temperatur i ett utrymme. Syftet är att skydda utrymmet mot frys- och fuktskador, samtidigt som man sparar pengar på att inte ha värmen på fullt ut.

Underhållsvärme i sommarstuga och fritidshus

Om du har underhållsvärme i sommarstugan och kommer på besök under vintern, går det betydligt snabbare att värma upp, när ni kommer på plats, eftersom stugan inte är helt nedkyld. Underhållsvärmen gör också att du slipper stänga av vattensystemet för att undvika frusna rör. I en stuga som står tom vintertid kan detta vara en möjlighet, men om du hälsar på med jämna mellanrum är det krångligt att behöva starta upp och stänga ned allt varje gång. Ytterligare en fördel är att underhållsvärme skyddar mot fuktproblem såsom mögel och röta.

Underhållsvärme i garage och förråd

Andra typiska utrymmen att värma lite mindre är garage och förråd. Det kan vara en fördel att det man förvarar i dessa utrymmen inte fryser eller kyls ned för mycket. Dina grejer skyddas dessutom till viss del mot fukt. Det är dessutom väldigt skönt att slippa sätta sig i en helt nedkyld bil. Och det är bättre för bilen att den inte är så kall när den startar.

 

Fjärrstyrning av luftvärmepump och underhållsvärme

Om du har en luftvärmepump med fjärrstyrning i sommarstugan, kan du ändra inställningarna redan innan ni åker hemifrån, så att det redan är varmt och skönt, när ni kommer fram. Om en ruta i sommarstugan går sönder eller det blir strömavbrott kan temperaturen snabbt sjunka, med sönderfrusna rör som resultat. Med avstängd värme måste man tömma rörsystemet i huset, för att säkerställa att rören inte fryser sönder under vintern.

Med fjärrstyrning av luft-luftvärmepumpen får du varningar direkt i mobilen vid låg temperatur och strömavbrott, så att du får möjlighet att åtgärda problemet. Ytterligare en fördel är att det går snabbare att värma upp ett hus med underhållsvärme. Den relativa luftfuktigheten minskar när temperaturen ökar i och med att varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft.

» Läs mer om underhållsvärme med luftvärmepump