Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Ventilation i garage
Värme och isolering i garage
Avfuktning i garage

Garage - Ventilation, värmekälla och isolering

Har du ett kallgarage och funderar över vad du behöver göra för att kunna förvara bilen och andra viktiga föremål där? Eller har du problem med fukt och rost i garaget och undrar hur du ska åtgärda det?

Ett kallgarage som inte har någon värmekälla och bristfällig isolering är en riktig grogrund för mögel och fukt, särskilt under vinterhalvåret. För dig som förvarar bilen, eller verktyg, i garaget är fukten ett problem eftersom du vill hålla rosten borta. Oavsett vad du förvarar i garaget är fukt någonting du vill motverka om du vill undkomma ett garage med mögeltillväxt.

I många hus finns garaget i källaren. Detta gäller särskilt i lite äldre hus.
På 40-talet ville man gärna ha garage, även om man inte nödvändigtvis hade en bil att ställa där.
I garage har vi inte samma krav på isolering. Vill du värma garaget kan det därför krävas lite extra effekt.
Luftvärmepump kan hjälpa till att värma garaget till låga omkostnader. Tänk bara på att det kan krävas lite extra effekt.
Många garage står kalla eller har endast underhållsvärme. En avfuktare kan hjälpa till att hålla fuktproblem borta.

Det här behöver du tänka på när du har ett kallgarage

I garaget råder samma förhållanden som liknande utrymmen i huset så som förråd eller källare. Alla utrymmen som är ouppvärmda lider större risk för att drabbas av fukt och mögel. Din första prioritet är därmed att säkerställa ett inomhusklimat som inte är leder till för höga fuktnivåer.

Se över ventilationen i garaget

Alla utrymmen behöver god ventilation för att hålla fukt och oren luft ute. Ett bra första steg är därför att se över antalet ventiler i garaget, för att säkerställa att du har ett tillräckligt luftombyte. En generell regel när det kommer till ventilation är att det ska finnas en friskluftsventil per 25 kvadratmeter boyta. Du behöver även se till att dina frånluftsventiler fungerar som de ska, så att den fuktiga och orena luften enkelt kan ventileras ut ur garaget. Efter en tids användning kan ventiler och filter bli smutsiga vilket resulterar i ett sämre luftflöde.

» Läs mer om hur du kontrollerar och rengör din ventilation här.

Installera en kompletterande värmekälla och isolera

Kanske tänker du att det låter onödigt att slösa energi på att värma upp garaget, eller så har du hört att ett varmt garage lider större risk för att drabbas av fuktskador? Båda antagandena är till viss del felaktiga, då det idag finns värmekällor som är mycket effektiva i just garage men som samtidigt är energisnåla. Att värma garaget är dessutom alltid en säker metod för att avlägsna fukt, då den varma luften tränger ut fukt ur utrymmet.

Allra bäst effekt och fuktskydd får du om du installerar en luftvärmepump i garaget. Den kontinuerliga uppvärmningen leder till att varm och fuktig luft utifrån möts av varm luft i garaget vilket minskar kondensationen som annars uppstår när garaget står kallt. När kall luft möter varm luft skapas kondens och fukt uppstår. Om fukten blir kvar i garaget under en längre tid uppstår problem med rost och mögel.

För att luftvärmepumpens effekt ska bli tillräckligt stor behöver du eventuellt se över isoleringen i garaget, för att minska ditt värmeläckage. Annars kommer luftvärmepumpens arbete vara förgäves, om all värme läcker ut ur utrymmet.

En luftvärmepump är bäst om du vill ha en låg energiförbrukning

Om du har element, eller funderar på att installera element, i garaget skulle vi rekommendera att du istället funderar på en luftvärmepump om du vill säkerställa en så låg energiförbrukning som möjligt. Fördelen med att välja ett element som uppvärmningskälla är att den initiala investeringskostnaden är lägre, men eftersom kapaciteten är högre på en luftvärmepump kommer kostnaderna att vara lägre i längden. En annan fördel med en luftvärmepump är dessutom att du kan använda ett särskilt avfuktningsläge om luftfuktigheten skulle nå en ohållbar nivå.

Luftvärmepump till garage
Se utvalda luftvärmepumpar som passar särskilt bra för garagets utformning och förutsättningar.

 

Avfukta garaget med en avfuktare

Ett annat alternativ om du inte vill eller kan installera en värmekälla är att avfukta garaget med en avfuktare. En avfuktare är ett mycket bra alternativ när du redan har påtagliga problem med fukt, så som mögelbildning eller rost. Eftersom klimatet är kallt och påfrestande behöver du välja en avfuktare som tål lägre temperaturer och vars kapacitet är tillräcklig.

Avfuktare till garage
Utforska avfuktare som klarar av att effektivt avfukta ett kallgarage som utsätts för mycket fukt.