Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Bygga uterum?
Med värme får du ett uterum som fungerar året runt
Fuktproblem i uterum

Uterum - Kyla och värme året runt

Har du ett uterum idag eller funderar du på att skaffa ett? Steget mot ett färdigt uterum som fungerar som skydd från väder och vind och som möjliggör umgänge året runt är inte särskilt stort. Här går vi igenom vad du behöver tänka på.

Vad är ett uterum?

Ett uterum är en tillbyggnad på ett hus med väggar som helt eller delvis består av glas. Vissa uterum används endast sommartid medan andra är konstruerade för att kunna användas året runt. 

Uterum har ofta gott om fönster, vilket ger stora temperaturskillnader beroende på väder.
I uterum trivs medelhavsväxter och tomater. Uterummet kan också fungera för övervintring av känsligare växter.
Uterum har olika bra isolering. Vissa isoleras för att kunna användas vintertid, medan andra endast används under varmare delar av året.
Små kaminer passar bra som uppvärmning i uterum och ökar användningen.
En luftvärmepump kan också passa som uppvärmning i uterummet.

Bygga uterum?

Har du inget uterum och går i tankar om att bygga ett? Läs mer om vad du behöver tänka på kring själva uppförandet och planeringen av bygget:

» Planera ditt uppvärmda uterum

Krångliga ord?
Ta hjälp av vårt huslexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

Med värme får du ett uterum som fungerar året runt

Eftersom vi bor i ett klimat där sommaren ofta kan innebära såväl kyla som regn, är fördelarna med ett välplanerat uterum ofta många. Den största fördelen får du om du planerar för uppvärmning, så att du säkerställer ett utrymme som är behagligt att umgås i oavsett temperaturerna utomhus. Med värme i uterummet säkerställer du även trygg förvaring fri från fukt samtidigt som det blir möjligt att vinterförvara och odla diverse växter som trivs bäst i lite värme eller inte tål frost. 

Tänk även på att ett uppvärmt uterum kräver mer isolering för att inte sluka energi. Fönster till uterum finns med olika mycket isolering. Se till att du väljer den sort som passar hur du vill använda ditt uterum.

Få både kyla och värme för låg energiförbrukning med en luftvärmepump

En luftvärmepump i uterummet erbjuder en komplett lösning året runt. På sommaren kan du få kyla under de allra hetaste dagarna, medan värmen säkerställer ett behagligt uterum i alla väder. Kostnaden för att värma ditt uterum med en luftvärmepump är lägre än om du använder element eller utevärmare, eftersom luftvärmepumpen ger mer värme för pengarna. (Du behöver dock ha annan värme som back-up, då luftvärmepumpar inte är en primär värmekälla).

Vissa luftvärmepumpar har en särskilt funktion för underhållsvärme som innebär att luftvärmepumpen kan hålla en temperatur omkring 10 grader. Underhållsvärmen är bra att ha igång under perioder då uterummet står tomt, eller används för förvaring eller odling. När det sedan blir dags att utnyttja uterummet för umgänge går det dessutom snabbare att uppnå rätt temperatur eftersom temperaturskillnaden är lägre.

Luftvärmepump till uterum
Se utvalda luftvärmepumpar som håller uterummet uppvärmd och fuktfritt för låga omkostnader.

Utevärmare, element och värmepaneler som alternativ

Om en luftvärmepump inte passar för dig kan du självklart njuta av ett uppvärmt uterum ändå. Utevärmare, värmepaneler eller element är smidiga lösningar för dig som vill göra en mindre investering men som ändå vill kunna sitta ute - exempelvis under svala sommarkvällar. 

» Utevärme och element till uterum

Fuktproblem i uterum

Alal utrymmen som står nedkylda under vintern riskerar att drabbas av fuktproblem såsom mögel och röta. Den relativa luftfuktigheten utomhus ligger generellt över de värden som krävs för att mögel och röta ska få fäste. Ett ouppvärmt utrymme får vanligtvis ungefär samma fuktnivåer som utomhusluften, i vissa fall ännu högre, om luften kyls ner i utrymmet. Uppvärmning under vintern skyddar vanligtvis mot fukt, men man kan också använda en avfuktare.