Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Så får du ett uterum som fungerar året runt
Fördelar med luftvärmepump i uterum
Övriga alternativ för värme i uterum

Uterum - Kyla och värme året runt

Har du ett uterum som du vill kunna utnyttja så mycket som möjligt och funderar över vad du behöver göra?

Steget mot ett färdigt uterum som fungerar som skydd från väder och vind och som möjliggör umgänge året runt är inte särskilt stort. Här går vi igenom vad du behöver tänka på.

Har du inget uterum och går i tankar om att bygga ett? Läs mer om vad du behöver tänka på kring själva uppförandet och planeringen av bygget:

» Planera ditt uppvärmda uterum

Uterum har ofta gott om fönster, vilket ger stora temperaturskillnader beroende på väder.
I uterum trivs medalhavsväxter och tomater. Uterummet kan också fungera för övervintring av känsligare växter.
Uterum har olika bra isolering. Vissa isoleras för att kunna användas vintertid, medan andra endast används under varmare delar av året.
Små kaminer passar bra som uppvärmning i uterum och ökar användningen.
En luftvärmepump kan också passa som uppvärmning i uterummet.

Så får du ett uterum som fungerar året runt

Eftersom vi bor i ett klimat där sommaren ofta kan innebära såväl kyla som regn, är fördelarna med ett välplanerat uterum ofta många. Den största fördelen får du om du planerar för uppvärmning, så att du säkerställer ett utrymme som är behagligt att umgås i oavsett temperaturerna utomhus. Med värme i uterummet säkerställer du även trygg förvaring fri från fukt samtidigt som det blir möjligt att vinterförvara och odla diverse växter som trivs bäst i lite värme. Den mest hållbara lösningen, som ger ett behagligt klimat året runt för en så låg energiförbrukning som möjligt, är en luftvärmepump.

Få både kyla och värme för låg energiförbrukning med en luftvärmepump

En luftvärmepump i uterummet erbjuder en komplett lösning året runt. På sommaren kan du få kyla under de allra hetaste dagarna, medan värmen säkerställer ett behagligt uterum i alla väder. Kostnaden för att värma ditt uterum med en luftvärmepump är lägre än om du använder element eller utevärmare, eftersom luftvärmepumpen ger mer värme för pengarna.

Vissa luftvärmepumpar har en särskilt funktion för underhållsvärme som innebär att luftvärmepumpen kan hålla en temperatur omkring 10 grader. Underhållsvärmen är bra att ha igång under perioder då uterummet står tomt, eller används för förvaring eller odling. När det sedan blir dags att utnyttja uterummet för umgänge går det dessutom snabbare att uppnå rätt temperatur eftersom temperaturskillnaden är lägre.

Luftvärmepump till uterum
Se utvalda luftvärmepumpar som håller uterummet uppvärmd och fuktfritt för låga omkostnader.

Luftvärmepumpen skyddar uterummet mot fukt

Ofta byggs uterum med en begränsad isolering vilket innebär att läckaget av värme är stort. När temperaturen sjunker i uterummet ökar risken för fuktskador och mögel. Alternativet är antingen att isolera rummet mer, eller så kan underhållsvärme vara tillräckligt för att hålla den relativa luftfuktigheten nere.

Utevärmare, element och värmepaneler som alternativ

Om en luftvärmepump inte passar för dig kan du självklart njuta av ett uppvärmt uterum ändå. Utevärmare, värmepaneler eller element är smidiga lösningar för dig som vill göra en mindre investering men som ändå vill kunna sitta ute när kylan slår på. Det kan dock vara bra att tänka på att uterum ofta byggs med en begränsad isolering vilket innebär att läckaget av värme är stort. När temperaturen sjunker i uterummet ökar risken för fuktskador och mögel samtidigt som din värmekälla behöver arbeta hårdare för att upprätthålla önskad temperatur. Genom att välja en värmekälla med högre kapacitet, som en luftvärmepump, undviker du att kostnaden för att upprätthålla värmen blir onödigt hög.

» Utevärme och element till uterum