Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så skyddar du förrådet mot fukt
Värme i förrådet?
Egen el till förrådet

Förråd - Fuktskydd och uppvärmning

Förråd finns både utomhus och inomhus, vilket gör att de kan ha lite olika förutsättningar när det kommer till uppvärmning, isolering och ventilation. Vanligt är att de har mer begränsad om någon isolering och att de har lägre temperatur, även om de kan nås inifrån huset. Kanske har du ett element i förrådet, eller så finns det ingen värmekälla alls.

Vad är ett förråd?

Ett förråd används för att förvara saker. Förrådet kan både vara inne i huset (ofta längre in i huset, utan fönster och kanske ouppvärmt), en separat byggnad eller kanske sitta ihop med ett i sig separat garage eller carport. Förråd började användas i större utsträckning från 50-talet och framåt då det blev vanligare att husen inte hade källare, utan istället platta-på-mark eller krypgrund. I och med detta behövde man ny plats för att förvara saker och lösningen blev förråd vid markytan.

Förråd finns ofta i källare, långt in på suterrängplan, eller som en separat byggnad på tomten.
Ett fristående förråd har ofta ingen isolering alls.
Förråd drabbas ofta av fuktproblem. Skydda dina saker med avfuktare.
Det finns enkla solpanelslösningar med batteri, som ger tillgång till el i förråd och uthus.

Detta behöver du tänka på när du har förråd

Det viktigaste att tänka på när det kommer till att säkerställa ett välfungerande förråd där dina saker kan förvaras på ett tryggt sätt är att hålla fukten borta. I utrymmen där isoleringen är begränsad är läckaget av värme större. Det innebär att risken för fuktproblem och mögelbildning är större, eftersom luftens relativa luftfuktigheten, ökar vid lägre temperaturer. Detta beror på att varm luft bär mer fukt än kall luft. När temperaturen sjunker i förrådet stannar fukten kvar och den ökade luftfuktigheten ger förutsättningar för mögel och röta att växa, även innan det är synligt för blotta ögat i form av kondens.

Krångliga ord?
Ta hjälp av vårt huslexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

Så skyddar du förrådet mot fukt

Det finns två alternativ att välja mellan när det kommer till att hålla luftfuktigheten nere i utsatta områden. Det första är att avfukta rummet löpande med en avfuktare, medan det andra är att låta en värmekälla sänka den relativa luftfuktigheten genom att höja temperaturen i utrymmet. Du behöver även se över ventilationen för att säkerställa att luftombytet är tillräckligt så att fuktig och oren luft ventileras ut ur förrådet.

Se över ventilationen i förrådet

Alla utrymmen behöver god ventilation för att hålla fukt och oren luft ute. Ett bra första steg är därför att se över antalet ventiler i förrådet, för att säkerställa att du har ett tillräckligt luftombyte. Du behöver även se till att dina frånluftsventiler fungerar som de ska, så att den fuktiga och orena luften enkelt kan ventileras ut ur förrådet. Efter en tids användning kan ventiler och filter bli smutsiga vilket resulterar i ett sämre luftflöde.

» Läs mer om hur du kontrollerar och rengör din ventilation här.

Håll fukten borta med en avfuktare

En avfuktare avlägsnar fukt från luften och sänker på så sätt den relativa luftfuktigheten. Avfuktning är ett bra alternativ för dig som inte önskar värma ditt förrådsutrymme, eller när utrymmet är så pass litet att uppvärmning inte är nödvändig. Eftersom temperaturen ofta är lägre i förrådsutrymmen är det viktigt att välja en avfuktare som är effektiv även vid låga temperaturer.

Avfuktare till förråd
Se utvalda avfuktare som passar bra till olika förrådsutrymmen.

Värme i förrådet? Skyddar också mot fukt

Genom att värma ditt förråd får du ett effektivt fuktskydd samtidigt som du kan använda ditt förrådsutrymme till förvaring som kräver värme. Valet av uppvärmningskälla beror till största delen på hur stort ditt förråd är. Vid ett mycket litet utrymme är ett element ofta en tillräcklig lösning som dessutom innebär en lägre investeringskostnad och ett säkert skydd mot fukt.

Vid större förrådsutrymmen är det dock en bättre och mer energibesparande lösning att komplettera med en luftvärmepump. Fördelarna med en luft-luftvärmepump är att du får flera funktioner i ett. Tack vare den värme som värmepumpen sprider sänker du den relativa luftfuktigheten och risken för fukt och mögelbildning avlägsnas. Värmen innebär även att du får en större möjlighet till att förvara material och saker som kräver en viss värme för att må bra. En luftvärmepump har dessutom ofta ett separat avfuktningsläge som kan användas om luftfuktigheten är hög, för att få en snabbare avfuktning. Eftersom kapaciteten är högre med en luftvärmepump säkrar du dessutom en låg energiförbrukning då luftvärmepumpen inte behöver arbeta på full kapacitet för att värma utrymmet.

Vilken luftvärmepump är bäst till förråd?

I förrådet behöver du sällan ha en hög temperatur, värmen behöver snarare enbart vara tillräckligt hög för att luftfuktigheten ska minska. En vanlig luftvärmepump håller ofta en lägsta temperatur omkring 16 grader vilket kan vara tillräckligt för ett förrådsutrymme. Om du önskar ställa in en lägre temperatur bör du välja en luftvärmepump med funktion för underhållsvärme, då räcker det att du höjer temperaturen vid behov. Genom att inte värma upp förrådet mer än till nödvändig temperatur kan du spara mycket energi samtidigt som du säkerställer en trygg förvaring. 

Luftvärmepump till förråd
Se utvalda luftvärmepumpar som hjälper till att hålla fukten borta i förrådsutrymmet.

Kapaciteten på din luftvärmepump är viktig när du funderar på att använda funktionen för underhållsvärme. Ofta är det mer ansträngande för luftvärmepumpen att arbeta i underhållsläget, vilket medför att kapaciteten på luftvärmepumpen bör vara något högre för att du ska hålla energiförbrukningen på en så låg nivå som möjligt.

Egen el till förrådet

Har du ett förråd längre bort i trädgården och ingen el dragen? Då kan det vara en praktiskt lösning att installera ett litet solcellspaket, anpassat just för uthus. Denna lösning är perfekt för dig som önskar belysning i förråd, vedbod eller annat uthus. 

Solcellspaket till förråd och uthus
Solceller hjälper dig exempelvis att få belysning i förråd och uthus, utan att du måste dra elkablar från huset.