Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Sprid värmen med hög fläkthastighet
Användning av kompletterande värmekälla
Sänk inte temperaturen i onödan

Använda luft-luftvärmepumpens underhållsvärme

Tryck in knappen med funktionen för underhållsvärme. På vissa modeller står det '+8/+10' på andra modeller heter funktionen 'Save'. Ställ in önskat gradantal, om detta är möjligt på din modell. På vissa modeller finns endast ett läge för underhållsvärme, som ger en temperatur på ca 10°C.

symbol för inställning

 

Det finns också modeller som saknar ett speciellt läge för underhållsvärme, där man istället använder värmeläget, men kan ställa in termostaten på lägre temperaturer.

Använd maximal fläkthastighet för bra värmespridning

På vissa modeller kan man även ställa fläkthastigheten vid underhållsvärme. Ställ i så fall fläkthastigheten på max, så sprids värmen så bra som möjligt i huset och når en större del av huset.

Annars är det vanligt att luft-luftvärmepumpen automatiskt använder högsta fläkthastighet efter en stund i underhållsvärme-läget.

Ställ in fläktläget på max när du använder underhållsvärme för att få värmen att sprida sig så långt som möjligt.

 

Tänk på att
En luftvärmepump är inte en primär värmekälla.

Användning av kompletterande värmekälla

Nu ska du se till att din andra värmekälla står på någon grad under luftvärmepumepens underhållsvärme. Din andra värmekälla används som hjälp vid avfrostning och om temperaturen skulle sjunka så lågt utomhus, att värmepumpen inte räcker till.

Tänk på att luftvärmepumpen använder inomhustemperaturen för att avfrosta utedelen. För låg inomhustemperatur och snabb minskning av utomhustemperaturen, kan leda till att det inte finns tillräckligt med värme inomhus, för att göra en korrekt avfrostning av utedelen. Detta leder på sikt till att utedelen kontinuerligt kommer att bygga på is, och en luftvärmepump med en utedel som är full av is ger ingen värme.

» Läs mer om vad som är en primär värmekälla

Att stänga av underhållsvärmen

När du kommer till ditt landställe och luftvärmepumpen står på underhållsvärme börjar du med att stänga av underhållsvärmen. Höj temperaturen på dina element och sätt luftvärmepumpen på önskad temperatur. Tänk på att en luftvärmepump inte är konstruerad för att höja temperaturen kraftigt och snabbt.

Återuppvärmning görs med fördel i kombination med annan värmekälla

Din luftvärmepump är konstruerad för att bibehålla en temperatur, inte höja den kraftigt. Om du låter luftvärmepumpen göra uppvärmningen själv resulterar det i många avfrostningar och kraftigt slitage på luftvärmepumpen. Utnyttja därför din primära värmekälla vid återuppvärmning. Låt dina el-element hjälpa till eller använd din braskamin om du har någon. luftvärmepumpens fläktar hjälper till att sprida värmen från andra värmekällor, så att värmen sprids bättre i huset.

Har du fjärrstyrning kan du höja värmen med hjälp av fjärrstyrningen, men tänk på att göra detta i god tid innan du vill att huset ska ha full värme.

Skötsel viktigt för underhållsvärme

Kontrollera utedelen innan du lämnar sommarstället. Försök se till att någon, exempelvis en granne, kan kontrollera värmepumpen med jämna mellanrum. Någon bör dammsuga filtren på innedelen och se till så att inte värmepumpens utedel snöar igen.

Sänk inte temperaturen i onödan

Om du ska åka bort kortare tid än 2 veckor vintertid, rekommenderar vi att du inte ställer in värmepumpen lägre än 16 °C och din primära värmekälla på någon grad under. Det kan ta lång tid att värma upp huset när det är kallt ute. Utnyttja maximal fläkthastighet, så sprids värmen bra i huset, även med en lägre temperatur.

Ditt hus har lagrat mycket energi när temperaturen är 20°C. Att värma upp huset från 9-10 °C till 20 °C, kan ta lång tid, om temperaturen ute är låg. Du sparar nästan inget extra, på att sänka värmen mycket och sedan höja den drastiskt igen och sliter bara onödigt på luftvärmepumpen.

Till inställningar av luftvärmepumpens funktioner: