Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Sänk ljudnivån inomhus
Sänk ljudnivån utomhus

Så säkrar du en låg ljudnivå med din luftvärmepump

En luftvärmepump innehåller fläktar och utomhusdelen en kompressor. Det medför oundvikligen lite ljud. Men det finns smarta sätt att säkra upp en lägre ljudnivå. Här går vi igenom vad du kan göra, när din luftvärmepump redan är installerad.

symbol för låg ljudnivå

 

Så påverkar du luftvärmepumpens ljudnivå

Sänk ljudnivån inomhus

Ljudnivåen inomhus oroar en del, men med dagens allt tystare luft-luftvärmepumpar är det sällan ett problem. 

Tystnad ger sämre effekt

Luft-luftvärmepumpar har ofta flera olika lägen med olika ljudnivå. Ofta finns dessutom ett extra tyst läge. För att sänka ljudnivån, sänks fläkthastigheten. När fläkthastigheten sänks blir värmespridningen sämre och slitaget på kompressorn ökar. Det krävs inte mycket energi för att driva fläkten och med en hög fläkthastighet blir därför besparingen bättre. Du måste alltså göra en avvägning mellan ljudnivå och effekt. Om du störs av ljudet från luft-luftvärmepumpen kan det därför vara bra att dra upp fläkthastigheten när du inte befinner dig i rummet. Se också till att det finns tillräckligt med stödvärme, då luft-luftvärmepumpen låter mindre om den inte måste kämpa på maxkapacitet.

Om du är ljudkänslig kan det ibland också vara idé att installera ytterligare en luftvärmepump. En luft-luftvärmepump som kan jobba i en lagom takt låter helt enkelt mindre (och ger en bättre besparing).

Knäppningar från luftvärmepumpen

Knäppningar i luft-luftvärmepumpar är ovanliga. Knäppningarna uppstår vanligen då plasten i värmepumpen snabbt ändrar temperatur. Detta kan exempelvis ske efter avfrostning, då luft-luftvärmepumpen har pausat i uppvärmningen och sedan slår på full effekt. Om du upplever knäppningar från din luft-luftvärmepump, kan det behövas mer stödvärme i huset, för att undvika stora temperaturskillnader. Testa också att experimentera med inställningarna.

Sänk ljudnivån utomhus

Utedelen har vanligen en maximal ljudnivå som ligger över innedelens. Samtidigt störs du troligen inte på samma sätt av ljudet från utedelen.

Utedelen låter mer om den jobbar på max. Störs du av att utedelen bullrar, kan det därför vara idé att komplettera upp lite mer med din primära värmekälla, så att inte luftvärmepumpen måste jobba så hårt.

Möjlighet att sänka ljudnivåen

Vissa luft-luftvärmepumpar kommer med en möjlighet att sänka ljudet från utedelen med några decibel. Detta påverkar effekten i viss mån, men kan vara praktiskt om grannarna klagar.

Slitage kan öka ljudnivån

En luftvärmepump slits med tiden och då finns en risk att ljudnivån ökar. Om det är smuts mellan rörliga komponenter kan detta orsaka högre ljud och ojämnt slitage, som i sin tur ökar ljudet. För att behålla en låg ljudnivå bör du därför sköta luft-luftvärmepumpens underhåll och beställa service med jämna mellanrum.

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat