Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Kostnadsberäkningen baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge
I artikeln...
Innan du startar kyldrift för säsongen
Så här använder du kylläget
Felsökning av kyla

Så använder du luft-luftvärmepumpens kylläge

Inför vår och sommar är det många som efter en lång höst och vinter väljer att starta sin luftkonditionering eller värmepump i kyldrift. Det blir svalkande skönt i hettan, men man kan även också märka att man plötsligt får vattenbildning längs innedelen eller att det droppar någonstans. Här går vi igenom hur du använder kylläget på bästa sätt.

symbol kyla

 

Innan du startar kyldrift för säsongen

Innan du byter från värmeläge till kylläge bör du säkerställa att luftvärmepumpen är rengjord och att dräneringsslangen inte är blockerad.

Hur gör jag för att kontrollera att avrinningen fungerar som den ska?

Man bör alltid inför kommande säsong kontrollera att avrinningen och inomhusdelen är i gott skick innan man börjar använda maskinen. Enklast är att man häller vatten över inomhusdelens värmeväxlare/flänsar med hjälp av en flaska eller kanna.

Vår kollega visar i denna video hur man enkelt gör denna kontroll i videoklippet nedan. 

Åtgärder vid stopp i dräneringsslangen

Om du har stopp i avrinningen så kan man oftast åtgärda problemet genom att blåsa i änden på kondensvattenröret. Oftast är det pollen som tillsammans med vattnet bildar en propp, denna kan då lösas upp genom att man blåser i röret. Ett annat enkelt tips är att man försiktigt använder en avloppsfjäder för att komma åt inuti röret och göra rent.

Man bör dock vara försiktig så att man inte gör sönder röret.

Så här använder du kylläget på en luftvärmepump:

1
Stäng alla dörrar och fönster! Om luften hela tiden byts ut kommer all kyla luftvärmepumpen skapar hamna utomhus.
2
COOL eller snöflinga är knappen för att ställa in kylläge på fjärrkontrollen. Den kan du trycka på när fönster och dörrar är stängda. OBS förväxla inte snöflingan med den snarlika solen för värmeläge.
3
Önskad temperatur: Ställ in fjärrkontrollen på önskad temperatur ex. 22 °C. OBS: Det går inte fortare om du ställer in en lägre temperatur än vad du egentligen behöver.
4
Automatisk fläkthastighet: Ställ in automatisk fläkthastighet eller hög fläkthastighet. Det går mindre energi till att driva fläkten än att sänka temperaturen. Får du bra spridning på den kalla luften, gör luftvärmepumpen mer nytta.
Läs mer om fläkthastighet

Så får du lägsta möjliga omkostnader med luftkonditionering

1
Planera användandet, så gott det går. En varm sommardag med gassande sol kanske inte luft-luftvärmepumpen klarar av att kyla mer än det rum den sitter i till behaglig temperatur. Kyl ett eller ett par rum under dagen och avvakta till solen går ner, för att kyla ner resten av huset.
2
Ta hjälp av naturens egna krafter genom att vädra först, om det är svalare ute än inne. När du har vädrat slår du på luft-luftvärmepumpen i kylläge.
3
Markiser och gardiner hjälper helt gratis till att hålla värmen nere, så det krävs mindre energi till att kyla med luft-luftvärmepumpen.
4
Utför det underhåll som luftvärmepumpen kräver. Rena filter ger bättre effektivitet.

Vad kostar det att använda kylläget/luftkonditionering? 

Funderar du på hur dyrt det egentligen är med luftkonditionering? Myten om att det skulle kosta väldigt mycket att använda luft-luftvärmepumpens kyldrift är utbredd. Luftvärmepumpar har egentligen i första hand utvecklats för att ge effektiv luftkonditionering med låga omkostnader. Det är först på senare år luftvärmepumpar på allvar har utvecklats för att kunna ge värme under vintern i nordiskt klimat. En luftvärmepumpar är därför mycket effektiv när det kommer till att kyla ner och omkostnaderna är förmodligen betydligt lägre än vad du tror. Ofta rör det sig om några hundralappar för en hel sommar.

Kostnadsberäkningen baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge

Figurerna ovan visar förbrukningen beräknat på ett elpris om 1,2 kr/kWh. Första bilden visar ett hus som är 45 kvadratmeter stort, där kostnaden beräknas till omkring 0,76 kronor per timme. Andra bilden visar ett hus på 60 kvadratmeter, i vilket kostnaden beräknas bli cirka 0,98 kronor per timme och i det tredje huset, som är 80 kvadratmeter stort ligger timkostnaden på cirka 1, 74 kronor. Sen får du fundera på hur många timmar om året du använder din AC. Om du vädrar ut ordentligt och sedan sätter på AC:n på kvällen och har den på under natten, så blir det ca 8 kronor per natt för ett utrymme på 60 kvadratmeter. Det kanske det är värt?

Exakt hur stor kostnaden blir i slutändan är individuellt. Det beror på en lång rad förutsättningar, såsom husets isolering, hur mycket solinstrålning huset har, luft-luftvärmepumpens kapacitet och effektivitet, vilken temperatur man väljer att ställa luftvärmepumpen m.m.

Felsökning av värmepumpens kylläge 

Här går vi igenom eventuella fel som kan uppstå och vad de beror på.

Det läcker vatten från inomhusdelen

Som en del av luftvärmepumpens drift bildas kondens i inomhusdelen vid kyldrift. Detta vatten ska samlas upp och ledas ut genom dräneringsslangen och du bör därför inte märka att det uppstår. 

Att det läcker vatten inomhus brukar bero på att det är mycket damm i inomhusdelen eller att dräneringsslangen är tilltäppt av exempelvis insekter eller pollen. Se stycket om Åtgärder vid stopp i dräneringsslangen. Det är vanligt om problemet uppstår, fast det tidigare funkat problemfritt med kylläge. Vi rekommenderar därför att inte använda kyldrift av anläggningen när man inte kan observera driften.

Om det är första gången du använder kyldrift, kan problemet också bero på en felaktig installation där dräneringsslangen inte monterats med tillräcklig lutning.

Det luktar illa från luftvärmepumpen

Eftersom det bildas kondens i inomhusdelen vid kyldrift är det extra viktigt att du rengör inomhusdelen och filtren regelbundet. Fuktigt damm kan i värsta fall börja mögla, vilket kan leda till lukt från luftvärmepumpen. Om det luktar konstigt från luftvärmepumpen, bör du alltså göra rent den.

Mer felsökning

Ovan är de vanligaste problemen som uppstår vid kyldrift. Har du ett annat problem rekommenderar vi att du läser vidare i vår felsökningsguide.

Så hur fungerar kyldriften?

När man använder värmepumpen eller luftkonditioneringen i kyldrift använder man den värme som finns på insidan för att förånga köldmediet som finns i maskinen. Det är med denna värme och förångning som maskinen med hjälp av sin kompressor kan påbörja flytten av värme från insida till utsida.

På utsidan passerar luften det väldigt varma köldmediet och absorberar dess värme, köldmediet kyls då ner och övergår till en blandning av vätska och gas. Pumpen cirkulerar sedan denna blandning till inomhusdelen där den varma luften gör att köldmediet återigen förångas och den passerande luften svalnar ordentligt.

Till inställningar av luftvärmepumpens funktioner: