Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Ta hjälp av vår felsökning för att upptäcka varför din luft-luftvärmepump krånglar. Små enkla knep för att hitta problemet.
I artikeln...
Vanliga felsökningar för luftvärmepump
Enkla åtgärder du gör själv

Vanliga fel och åtgärder för luftvärmepumpar

Upplever du att något är fel med din luftvärmepump? Här har vi samlat de vanligaste felen, och hur du går tillväga för att lösa dem. I många fall kan du enkelt lösa felet själv och snabbt få en luftvärmepump som fungerar som vanligt igen.

Vilket fel upplever du?

Ta hjälp av listan för att ta dig vidare till det problem du upplever:

Lite, ingen värme från luftvärmepumpen. Upplever du att det inte kommer någon värme eller ytterst lite värme från din luftvärmepump. Många gånger beror det på att inställningarna på luftvärmepumpen inte är rätt, exempelvis att man blandat ihop snöflinga för luftkonditionering och solen för uppvärmning eller har en för låg fläkthastighet. Det kan också bero på att innedel eller utedel inte har fritt luftflöde. Mycket vanligt är också att man förväntar sig att luftvärmepumpen ska kunna ge mer värme än vad den klarar av, när det blir riktigt kallt ute och huset behöver mer värme.
Luftvärmepumpen ger lite eller ingen värme
Fungerar inte: När luftvärmepumpen inte fungerar över huvud taget kan det vara idé att säkerställa att den får ström, att fjärrkontrollens batterier inte tagit slut eller att starttimern inte råkar vara inställd.
Luftvärmepumpen funkar inte alls
Låter mycket: Hur man upplever ljud är väldigt individuellt och det kan vara svårt att veta vad som är ett naturligt eller onaturligt ljud från en luftvärmepump. Klicka dig vidare på länken nedan, så ska vi försöka förklara vad som är naturligt och onaturligt ljud från en luftvärmepump.
Luftvärmepumpen låter mycket eller konstigt
Rinner vatten från luftvärmepumpen. De uppstår naturligt kondensvatten eller snarare is i luftvärmepumps utedel vid värmedrift. Denna is tas bort genom luftvärmepumpens avfrostning. Att det rinner vatten från utedelen är alltså helt naturligt. Vid luftkonditionering uppstår istället kondens i inomhusdelen. Detta kondensvatten ska dräneras genom kondensvattenslangen genom väggen och ut till utsidan av huset, men ibland funkar det inte som det ska och vattnet rinner istället ut inne i huset. Klicka dig vidare för att se vad du kan göra!
Det rinner vatten från luftvärmepumpen
Blinkande lampor på luftvärmepumpen eller fjärrkontrollen innebär vanligtvis en felkod. Vissa felkoder är något du själv kan åtgärda (exempelvis rengöring av filter). Oavsett felkod, prova att först göra värmepumpen strömlös genom att först stänga av värmepumpen med fjärrkontrollen och efter det stänga av arbetsbrytaren eller dra ut stickkontakten. Låt värmepumpen vara strömlös ca 5 minuter. Starta därefter om värmepumpen och se om felkoden dyker upp igen. I din manual hittar du instruktioner kring hur du tolkar felkoderna och vad de betyder. Du kan också klickar dig vidare via länken nedan:
Felkoder på luftvärmepumpen

Övriga åtgärder för att få igång en krånglande värmepump

Starta om:  Ibland kan det hjälpa att starta om värmepumpen. Dra ur sladden till värmepumpen och anslut den igen efter 5 minuter. (Tänk på att det kan ta 5-8 minuter innan den ger värme efter den fått ström och blivit påslagen igen.)
Ändra funktion: Sätt värmepumpen i kyldrift i 15-20 minuter och växla sedan över till värmedrift igen.

Ta hjälp av våra filmer

I filmen nedan kan du se hur du ändrar mellan värme och kyla i luftvärmepumpen. Du hittar alla våra filmer om luftvärmepumpar på vår Youtube-kanal.

Mer om användning av luftvärmepumpar