Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Har luftvärmepumpen ström?
Är inomhustemperaturen för låg?
Blinkar lampor på luftvärmepump eller fjärrkontroll?

Luftvärmepumpen fungerar inte alls

Är det så att din luftvärmepump inte fungerar överhuvudtaget? Går det inte att starta igång den alls? Ofta beror det på ett elfel eller att inomhustemperaturen är väldigt låg. Det kan också vara så att luftvärmepumpen visar en felkod, som hjälper dig att identifiera felet.

Så kan du få igång luftvärmepumpen

 Ta hjälp av listan och se om du kan få igång din luftvärmepump:

Finns ström? Om värmepumpen inte har tillgång till el, så fungerar den naturligtvis inte. Kontrollera om huvudströmbrytaren är avstängd. Kontrollera om säkring, huvudsäkring eller jordfelsbrytare har löst ut. Kontrollera om den elektriska strömmen är bruten av någon annan anledning.
Fjärrkontrollens batterier: Du kan inte styra värmepumpen med en fjärrkontroll utan batterier. Byt batterier. Du kan också testa att titta på fjärrkontrollen, genom mobilkameran. Mobilkameror uppfattar vanligen infrarött ljus och gör det synligt för det mänskliga ögat. Om du ser att fjärrkontrollen reagerar (längst fram), när du trycker på den, så fungerar den.
Timer inställd: Om starttimern är inställd, har värmepumpen fått en signal om att den inte ska gå igång förrän vid ett visst klockslag och fungerar därför inte nu. Ta hjälp av din manual, för att kontrollera hur kontrollerar om starttimern är inställd och hur du stänger av den. Exempelvis kan timer visas som en klocksymbol på fjärrkontrollen.
Låg inomhustemperatur: Det behöver vara minst ca 8 grader i lokalen, för att värmepumpen skall kunna ge värme, för vissa modeller mer än så. Är det för kallt fungerar värmepumpen inte. Använd primär värmekälla såsom element, braskamin eller värmefläkt, för att höja temperaturen. När du får upp värmen, kommer luftvärmepumpen kunna hjälpa till igen.
Blinkande lampor på luftvärmepumpen eller fjärrkontrollen innebär vanligtvis en felkod. Vissa felkoder är något du själv kan åtgärda (exempelvis rengöring av filter). Oavsett felkod, prova att först göra värmepumpen strömlös genom att först stänga av värmepumpen med fjärrkontrollen och efter det stänga av arbetsbrytaren eller dra ut stickkontakten. Låt värmepumpen vara strömlös ca 5 minuter. Starta därefter om värmepumpen och se om felkoden dyker upp igen. I din manual hittar du instruktioner kring hur du tolkar felkoderna och vad de betyder. Du kan också klickar dig vidare via länken nedan:
Felkoder på luftvärmepumpar

Ska luftvärmepumpen fungera vid så låg utomhustemperatur?

Vissa modeller har inbyggda skydd för att inte starta vid för låg utomhustemperatur och kallstarter. Om temperaturen ute är kallare än -10 °C så behöver man ha tålamod innan utedelen startar kompressor och fläkt. Om temperaturen är kallare än -20 °C har vissa modeller en spärr för att starta och det kan dröja lång tid innan kompressorn börjar jobba.