Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Oljud från luftvärmepumpens innedel
Oljud från luftvärmepumpens utedel
Fortplantar sig ljudet i väggen?

Luftvärmepumpen låter konstigt

Luftvärmepumpar låter olika beroende på belastning och temperaturer. När material expanderar och dras ihop kan knäppningar uppkomma samt att när värmepumpen gör avfrostningar kan väsande och porlande ljud höras.

Oljud från luftvärmepumpens innedel

Hur låter det? Det kan komma många olika ljud från luftvärmepumpens innedel och indikerar på olika orsaker:

Bubblande, skvalpande ljud brukar uppstå vid luftvärmepumpens avfrostning. Detta sker med ca 40-60 minuters mellanrum. Detta är en naturlig del av luftvärmepumpens funktion och alltså inget fel.
Om luftvärmepumpens avfrostning
Knäppande, knackande ljud kan uppstå när det blir stora temperaturskillnader i innedelen. Exempelvis efter att luftvärmepumpen har avfrostat sig så uppstår det knäppningar i plastkåpan på innedelen. Om du upplever knäppningar från din luft-luftvärmepump, kan det behövas mer stödvärme i huset, för att undvika stora temperaturskillnader. Testa också att experimentera med inställningarna.
Mekaniskt, tickande, skrapande ljud kan bero på att fläktmotorn låter eller att en bussning/lager behöver smörjas. Vilken sida på luftvärmepumpen kommer ljudet ifrån? Detta behöver förmodligen reklameras och vet vi var ljudet kommer ifrån kan vi enklare reda ut vad det är som behöver åtgärdas.
Flämtande ljud beror ofta på att dammfilter inte är rengjorda eller att det har samlats damm i förångaren bakom dammfilterna. Börja med att rengöra filterna själv (se bruksanvisning), om felet kvarstår är det dags att beställa en rengöringsservice.
Så gör du rent luftvärmepumpens filter

 Oljud från luftvärmepumpens utedel

Upplever du ett vibrerande eller skallande ljud från utedelen? Utedelen är den stora delen på värmepumpen och här finns många komponenter som utsätts för olika temperaturer. Kontrollera följande:

Finns isbildning? Låter det som att fläkten tar i något? I så fall kan det bero på isbildning i utedelen, som behöver tas bort.
Avlägsna onaturlig isbildning
Kontrollera vibrationsdämparna! De kan ha blivit dåliga och spruckna. Är vibrationsdämparna slitna, då är det dags att byta ut dem mot nya.
Tryck  pumpen eller ta på den för att se om ljudet försvinner. I så fall är det vibrerande plåtar eller rör. Detta är bra information, om du hör av dig till oss och undrar om oljudet.
Konstant ljud? Låter det hela tiden eller är det vid vissa varvtal på kompressorn det uppkommer?
Varifrån låter det? Fläktmotorn sitter i mitten bakom luftgallret – är det därifrån det låter? Kompressorn sitter istället på höger sida bakom täckta plåtar – är det därifrån ljudet kommer?

Fortplantar sig ljudet i väggen?

En luftvärmepumps utedel låter en del och ibland kan detta ljud fortplantas i väggen via konsolerna den sitter på. Hur mycket det låter i väggen skiljer mellan olika hus. Låter det mycket hos dig, så kan det hjälpa att använda ett markstativ eller bättre vibrationsdämpare, för att minska ljudvolymen.

Reklamera ljud från luftvärmepump

Innan du gör en reklamation är det bra om du går igenom den här sidan och ser om du kan reda ut om ljudet från din luftvärmepump är naturligt eller inte. Kontrollera också gärna med olika personer innan du gör en reklamation baserad på att värmepumpen låter på ett visst sätt. Tänk också på att montören lyssnar på många värmepumpar och att ljud är väldigt individuellt uppfattat. Och skicka gärna in en ljudinspelning, så är det lättare för oss att bedöma ljudet.