Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Temperaturen som är inställd på luftvärmepumpens fjärrkontroll stämmer inte alltid överens med temperaturen i rummet. Vanligtvis är det inte något fel på din värmepump, utan något du kan åtgärda själv.
I artikeln...
Vad beror det på
Vad kan du göra själv
När ska du söka hjälp

Det blir inte samma temperatur i rummet som är inställt på fjärrkontrollen

Har du ställt in en viss temperatur på din värmepump, men det är inte den temperatur som du kan mäta i rummet? Det kan bero på olika anledningar. Här kan du läsa mer om varför temperaturen kan skilja sig och vad du kan göra.

Luftvärmepumpen blåser ut varmare luft

Olika temperaturer på inställningen för värmepumpen och temperaturen i rummet kan bero på att den temperatur du ställer in inte är en exakt temperatur, utan ett riktvärde för luftvärmepumpen. Den luft som värmepumpen sedan blåser ut är varmare än vad den är inställd på (om temperaturen i rummet är lägre än den inställda temperaturen på värmepumpen).

Var mäter luftvärmepumpen och var mäter du?

Om luftflödet slår mot en vägg i närheten, kan luftvärmepumpen få höga mätningar på temperatur, för att det blir varmt där luftvärmepumpen mäter och den nöjer sig därför med den värme som produceras, även om det inte blir varmt längre bort.

Dålig isolering kan påverka temperaturen

Husets förutsättningar påverkar vilken rumstemperatur du får ut av din värmepump. Dålig isolering gör att värmen inte stannar kvar i huset, och därför kan du uppleva att temperaturen inte är samma som du ställt in. Det medför också att värmepumpen kan få jobba mer för att hålla en jämn temperatur, vilket kan öka driftskostnaderna för värmepumpen och öka slitaget.

Utomhustemperaturens inverkan

Även yttre omständigheter kan påverka vilken temperatur du får ut av din värmepump. En snabb, kraftig sänkning av utetemperaturen kan påverka inomhustemperaturen eftersom luftvärmepumpen då kan behöva tid för att reglera värmen inomhus.

Hitta rätt inställningar

Vanligtvis är det inte fel på värmepumpen, utan en fråga om att hitta rätt inställningar för din situation. Testa dig fram för att hitta vad som funkar för dig och ditt hus, eller ta kontakt med din leverantör för att få hjälp. Du bör också kontrollera fläkthastighet och luftriktare så att luften från värmepumpen når en så stor yta som möjligt. Om det är varmare i rummet än vad du ställt in kan det dock vara fel på tätningen av rörgenomföringen vilket kräver en reklamation.

 

Till inställningar av luftvärmepumpens funktioner: