Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Vanliga problem i sommarstugor
Värme, varmatten och el till sommarstuga
Energibesparing i sommarstugan

Sommarstuga och fritidshus

Oavsett om din sommarstuga är ett gammalt torp eller en nybyggd stuga så finns det saker du bör tänka på för att få en så välmående och energismart sommarstuga som möjligt.

Många sommarstugor är gamla torp. Men även vid nyare sommarstugor är standarden lägre än för vanliga bostadshus.
En luftvärmepump kan ge underhållsvärme, härligt värme, men också kyla under sommaren.
Fuktproblem är vanligt i sommarstugor, särskilt om de står ouppvärmda under vintern.
I sommarstugor är det vanligt med lite mindre varmvattenberedare.
Det finns enkla solpanelslösningar med batteri, som ger tillgång till el i sommarstugor.

Gemensamt för många sommarstugor är att de har självdragsventilation, begränsad uppvärmning och är dåligt isolerade. Tillsammans skapar dessa förutsättningar en optimal miljö för fukt att få fäste i konstruktionen. Fukten kan bidra till mögel- och svamptillväxt och är ofta orsaken bakom den vanligt förekommande sommarstugelukten som många av oss möter när vi besöker våra fritidshus. Här går vi igenom vad du behöver tänka på och vilka åtgärder du kan ta för att säkerställa en så välmående och energismart sommarstuga som möjligt.

Är din sommarstuga ett gammalt torp? Läs mer om hur du tar hand om ditt torp här:

» Gamla torp

Vanliga problem i sommarstugor

För höga fuktnivåer är ett vanligt förekommande problem i svenska sommarstugor. Problemet uppstår oftast i samband med att fritidshusen står tomma och kalla under vinterhalvåret. Att fukten letar sig in och stannar kvar i byggnaden beror på en kombination av självdragsventilation, undermålig uppvärmning och att sommarstugan ofta är dåligt isolerad vilket leder till ett stort värmeläckage. En fuktig sommarstuga är inte bara ett problem för konstruktionen och för att fukten innebär en ökad risk för mögelskador. För höga fuktnivåer påverkar även energiförbrukningen som ökar i takt med att vi behöver värma upp och ibland avfukta fritidshusen mer när vi väl är på plats.

Orsaker till fukt i sommarstugan

De allra flesta sommarstugorna har så kallad självdragsventilation. Självdragsventilation innebär att luftcirkulationen sker naturligt med hjälp av temperaturskillnader och lufttryck. I byggnader med självdragsventilation fungerar ventilationen som bäst när temperaturskillnaden mellan inomhus- och utomhusluften är som störst. Om sommarstugan står tom och inte värms upp under vinterhalvåret kommer temperaturskillnaderna minska vilket ökar risken för fuktintrång och mögel.

En byggnad behöver alltid uppvärmning tillsammans med god ventilation och avfuktning för att må bra i längden och för att vi ska trivas i huset. I många äldre sommarstugor är det vanligt att en braskamin är den enda värmekällan, kanske kompletterad med några element. Dessutom är de flesta sommarstugor sämre isolerade, vilket leder till större värmeläckage och mindre varm luft som stannar kvar i byggnaden. Värmeläckage är inte bara en stor orsak till fuktproblem, det är även en av de största energitjuvarna som finns.

Energismarta åtgärder mot fukt i sommarstugan

När det kommer till att säkerställa ett välmående inomhusklimat i sommarstugan, för en så låg energiförbrukning som möjligt, är en luftvärmepump ditt bästa val. Många upplever det oekonomiskt eller onödigt att värma sommarstugan under de perioder då byggnaden står tom, men i längden är det ditt bästa val om du vill slippa dyra reparationer och ett fritidshus som står och möglar.

En luftvärmepump med underhållsvärme är ett optimalt komplement om du har en braskamin eller element i sommarstugan och bör med fördel vara i drift under de månader då stugan står tom. Värmen som genereras håller fukten borta samtidigt som luften kontinuerligt renas via filtret i värmepumpen. Du får ett förbättrat luftflöde, renare inomhusluft och mindre fukt för en lägre energiförbrukning än om du använder direktverkande el. Dessutom kan du i många fall välja en värmepump med fjärrstyrning, så att du enkelt kan ställa in temperaturen hemifrån. När du sedan bestämmer dig för att besöka sommarstugan kan du därmed säkerställa att temperaturen är lagom innan du är på plats. Att värma sommarstugan tar kortare tid och drar mindre energi om du har underhållsvärme igång eftersom luftvärmepumpen slipper arbeta för fullt från början.

Luftvärmepump till sommarstugan
Här kan du se utvalda luftvärmepumpar som passar särskilt bra till sommarstugan eller fritidshusets förutsättningar.

Förnybara energikällor och varmvatten för dig utan el i sommarstugan

Många äldre sommarstugor och fritidshus står utan el och har därmed begränsade alternativ för uppvärmning och energieffektivisering. Om detta är fallet i just ditt fritidshus kan förnybara energikällor som solpaneler eller vindkraftverk vara ett utmärkt alternativ till att dra el till sommarstugan.

En ny elanslutning kan kosta allt från ungefär 37 000 kr upp till flera hundratusen kronor att installera och beroende på uppvärmningskälla och framtidens elpriser kan kostnaderna variera mycket framöver. Väljer du istället att installera förnybara energikällor som vindkraftverk eller solpaneler sänker du dina energikostnader avsevärt och skapar en möjlighet för att bli helt självförsörjande på el i framtiden. Idag finns det många olika paketlösningar att välja mellan, så att du kan njuta av en sommarstuga med ström oavsett energibehov eller storlek på stugan.

Läs mer:

» Energilösningar till sommarstuga utan el

Varmvatten och värme till fritidshus utan el

Vill du ha varmvatten och värme till sommarstugan men har ingen el indragen? Gasol- och fotogendrivna kaminer och varmvattenberedare är ett utmärkt alternativ till dig som inte planerar att dra el till sommarstugan, men som ändå vill njuta av samma bekvämligheter som du har hemma.

Varmvattenberedare till sommarstuga utan el
Kaminer till sommarstuga utan el

 

Så förbättrar du ventilationen och sparar energi i sommarstugan

Om din sommarstuga har självdragsventilation, och därmed lider större risk för att drabbas av fukt under vintern, bör du börja med att se över och komplettera dina ventiler. Ett tydligt tecken på undermålig ventilation är kondensbildning inomhus, oftast i nederkant av fönstret. Se till så att du har tillräckligt många friskluftsventiler respektive frånluftsventiler installerade och att de är rätt placerade. Frisk luft ska komma in via sovrum, vardagsrum och allrum medan frånluften ska ventileras ut via kanaler i kök och våtrum. Du bör ha en friskluftsventil per 25 kvadratmeter boyta.

Om du redan har problem i sommarstugan

Möts du av unken doft eller har din sommarstuga synliga fuktfläckar i tak eller på väggar? Det bästa alternativet är att avfukta luften med en avfuktare, för att sedan underhålla sommarstugan med värme under året. Avfuktaren tar effektivt bort den överflödiga fukten och fungerar lika bra för att förebygga problem som när problemen redan uppstått. Om du redan har mögeltillväxt i sommarstugan och upplever en unken doft som följd, kan du behöva sanera bort doften med en ozongenerator. Ozongeneratorn tar död på mögelsporerna, men är inte en lösning på det underliggande fuktproblemet och bör därför kombineras med avfuktning eller genom att värma sommarstugan under året.