Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Värme, kyla och inomhusklimat
Producera egen el till husvagn och husbil
Fukt i husvagn och husbil

Husvagn och husbil

Att sköta om och underhålla en husvagn eller husbil behöver inte vara krångligt eller dyrt.

Det finns många knep som hjälper dig säkerställa ett friskt och fuktfritt klimat som samtidigt sänker din energiförbrukning och ger dig låga omkostnader. Här går vi igenom vad du kan göra för att få en energismart husvagn med alla de bekvämligheter du önskar att du har när du är ute och reser på vägarna.

Med en husvagn eller husbil får ni ett mobilt hem, som följer med er ut på massor av äventyr.
Fuktproblem är vanligt i husvagnar som står ouppvärmda i långa perioder.
Det finns smarta solpaneler som passar husvagn och husbil. Perfekt för dig som inte alltid vill stanna på campingplatser.
Med AC i husvagnen ökar bekvämligheten och ni får ut mer av er semester.
Välj en komplett klimatanläggning med uppvärmning med värmepumpsteknik, så kan du utnyttja husvagnen även under kallare perioder.

Värme, kyla och inomhusklimat

För dig som reser i olika väder och temperaturer finns det många alternativ som hjälper dig säkerställa ett behagligt klimat i ditt fordon. Inför ditt val av klimatanläggning bör du fundera på om du vill ha enbart kyla eller om du även har användning för värme under höst och vinter.

Det kan bli både fuktigt och kvavt när husvagnen används, om man inte har tillräcklig ventilation eller en klimatanläggning som både kan kyla, avfukta och värma luften.Läs mer om klimatanläggningar för husvagn och husbil här:

Krångliga ord?
Ta hjälp av vårt huslexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

Producera egen el till husvagn och husbil

På camping kan du koppla upp dig mot el, men om du önskar mer flexibilitet och vill kunna stanna på andra platser utan att tappa bekvämlighet är det praktiskt att kunna producera lite egen el. Små solcellspaket brukar passa bra till husvagn och husbil för att exempelvis ge tillgång till elbelysning och möjlighet att ladda mobilen.

» Solcellspaket till husvagn och husbil

Fukt i husvagn och husbil

Fukt i husvagnen eller husbilen med mögelbildning och unken doft som följd är ett vanligt återkommande problem. Husvagnar och husbilar utsätts generellt för fukt från många håll:

  1. Temperatursvängningar kan ge stor påverkan på den relativa luftfuktigheten. När husvagnen eller husbilen står nedkyld delar av året, är det vanligt att denna typ utav fuktproblem uppstår.
  2. Läckage utifrån vid regn, snö eller dagg. Var noga med att utföra täthetskontroller!
  3. Varje människa i husvagnen andas ut ca 1 liter fukt varje dygn och svettas dessutom. Ytterligare fukt kommer från vatten som hanteras i husvagnen - exempelvis vid matlagning, handtvätt och dusch. 

När du redan har fuktproblem i husvagn och husbil

Mögel, röta och unken doft är direkta indikationer på att du har för mycket fukt i din husbil eller husvagn. Problemet bör åtgärdas direkt för att se till så att ni som befinner er i fordonet mår bra, och för att undvika kostsamma reparationer i framtiden. Det finns många alternativ som effektivt avlägsnar fukt och återställer ett hälsosamt klimat.

Produkter mot fukt i husvagn och husbil

En avfuktare kan användas för att sänka den relativa luftfuktigheten och återställa fuktnivåerna. Avfuktaren bör vara på tills ni märker att luften är torr, för att vara helt säker på att fuktnivåerna är inom en rimlig nivå kan det vara en god idé att mäta fukten i fordonet.

Om du har problem med unken doft i husvagnen eller husbilen är en ozongenerator ett hjälpmedel som direkt avlägsnar doften. Ozongeneratorn använder sig av ozon för att eliminera mögelsporerna som är orsaken till att doften uppstått. Ozonsanering är ett bra verktyg för att bli av med doften, men åtgärdar inte grundproblemet och bör därför alltid användas tillsammans med en avfuktare eller en klimatanläggning för att säkerställa att fukten inte kommer tillbaka.

Läs mer: