Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Vanliga problem i husvagn och husbil
Fuktproblem - orsaker och åtgärder
Värme och kyla till husvagn och husbil

Husvagn och husbil

Att sköta om och underhålla en husvagn eller husbil behöver inte vara krångligt eller dyrt.

Det finns många knep som hjälper dig säkerställa ett friskt och fuktfritt klimat som samtidigt sänker din energiförbrukning och ger dig låga omkostnader. Här går vi igenom vad du kan göra för att få en energismart husvagn med alla de bekvämligheter du önskar att du har när du är ute och reser på vägarna.

Med en husvagn eller husbil får ni ett mobilt hem, som följer med er ut på massor av äventyr.
Fuktproblem är vanligt i husvagnar som står ouppvärmda i långa perioder.
Det finns smarta solpaneler som passar husvagn och husbil. Perfekt för dig som inte alltid vill stanna på campingplatser.
Med AC i husvagnen ökar bekvämligheten och ni får ut mer av er semester.
Välj en komplett klimatanläggning med uppvärmning med värmepumpsteknik, så kan du utnyttja husvagnen även under kallare perioder.

Vanliga problem med husvagn och husbil

Fukt i husvagnen eller husbilen med mögelbildning och unken doft som följd är ett vanligt återkommande problem. Husvagnar och husbilar utsätts generellt för fukt från många håll och problemet uppstår ofta på grund av en kombination av undermålig ventilation och en bristfällig klimatanläggning.

Klimatet i Sverige är skiftande och temperaturförändringar under dagen kan snabbt leda till kondens inne i husvagnen. På samma sätt tillförs vatten dagligen av människorna i husvagnen bara genom att andas och svettas och när ni lagar mat. För att undvika att fukten sätter sig i husvagnens interiör krävs därför en effektiv avlägsning genom ventilation eller luftkonditionering och värme.

Så undviker du fukt i husvagn och husbil

En viktig aspekt som hjälper dig undvika fuktproblem i husvagn och husbil är att säkerställa att fordonet har tillräcklig ventilation. Se därför till att alltid utnyttja de ventilationskanaler som finns i fordonet vid behov.

Du kan också överväga att skaffa en klimatanläggning till din husvagn eller husbil. En klimatanläggning ger luftkonditionering och AC och många varianter ger även värme vid behov. Klimatanläggningen avfuktar dessutom utrymmet kontinuerligt och hjälper därmed till med att avlägsna överflödig fukt som uppstår dagligen.

» Klimatanläggningar till husvagn och husbil

När du redan har fuktproblem i husvagn och husbil

Mögel, röta och unken doft är direkta indikationer på att du har för mycket fukt i din husbil eller husvagn. Problemet bör åtgärdas direkt för att se till så att ni som befinner er i fordonet mår bra, och för att undvika kostsamma reparationer i framtiden. Det finns många alternativ som effektivt avlägsnar fukt och återställer ett hälsosamt klimat.

Produkter mot fukt i husvagn och husbil

En avfuktare kan användas för att sänka den relativa luftfuktigheten och återställa fuktnivåerna. Avfuktaren bör vara på tills ni märker att luften är torr, för att vara helt säker på att fuktnivåerna är inom en rimlig nivå kan det vara en god idé att mäta fukten i fordonet.

Om du har problem med unken doft i husvagnen eller husbilen är en ozongenerator ett hjälpmedel som direkt avlägsnar doften. Ozongeneratorn använder sig av ozon för att eliminera mögelsporerna som är orsaken till att doften uppstått. Ozonsanering är ett bra verktyg för att bli av med doften, men åtgärdar inte grundproblemet och bör därför alltid användas tillsammans med en avfuktare eller en klimatanläggning för att säkerställa att fukten inte kommer tillbaka.

Läs mer:

 

Värme och kyla till husvagn och husbil

För dig som reser i olika väder och temperaturer finns det många alternativ som hjälper dig säkerställa ett behagligt klimat i ditt fordon. Inför ditt val av klimatanläggning bör du fundera på om du vill ha enbart kyla eller om du även har användning för värme under höst och vinter.

Dessutom finns det förnybara alternativ i form av solpaneler och solceller för dig som vill ha ett mer hållbart fordon eller som till och med längtar efter att bli helt självförsörjande på el under resan.

Läs mer om klimatanläggningar för husvagn och husbil här: