Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Varför egen elproduktion?
Egen elproduktion med solceller
Egen elproduktion med vindkraft och vattenkraft

Egen elproduktion

Fler och fler undersöker möjligheterna att producera egen el. Och möjligheterna finns, både inom vindkraft, vattenkraft och allra mest vanligt bland privatpersoner - solkraft.

Varför egen elproduktion?

Om du använder el i ditt hus är du antingen ansluten till elnätet, eller så måste du producera din egen el. Att producera egen el är därför vanligt i sommarstugor och fritidshus, där man inte har möjlighet att koppla upp sig mot nätet. Är du ansluten till elnätet kommer du ibland att producera el som går ut i nätet till andra och ibland köpa el när din egen produktion inte är tillräcklig.

Egen elproduktion utanför elnätet

Några solpaneler kan ge möjlighet till eldriven belysning, att ladda en mobil och kanske driva en liten tv. Fler solpaneler och kanske även ett litet vindkraftverk ger möjlighet till att driva fler apparater, som exempelvis diskmaskin, tvättmaskin och kylskåp. Man använder batterier för att lagra el, så att man exempelvis kan tända lampor även efter att solen gått ner. Man har en mer osäker tillgång på el, men använder inte heller elen för att värma upp huset. När man inte måste ta hänsyn till uppvärmningen blir det lättare att anpassa elförbrukningen efter tillgången. Att köra en tvättmaskin, duscha eller annat energikrävande kan kanske vänta tills man har mer el i batterierna.

Inte uppkopplad på elnätet?
Vill du producera egen el till sommarstuga, fritidshus, husvagn eller uthus? Du hittar solceller och vindkraftverk för elproduktion utanför elnätet i vår butik.

Egen elproduktion i elnätet

Om man producerar egen el och är uppkopplad till elnätet, så handlar det inte om att man behöver tillgång till el. Här vill man kanske istället få lägre omkostnader för sitt boende eller bidra till en bättre miljö. Man kommer i perioder producera mer el än huset behöver, som då säljs till nätet, och i andra perioder behöva köpa in el från nätet. Det kan skilja en del mellan olika elbolag hur lönsam affären blir. 

Egen elproduktion med solceller

Att producera egen el är en dröm för många och solceller är kanske det enklaste för privatpersoner att installera, med det nya stödet från regeringen är det dessutom ekonomiskt försvarbart. Solceller är en del av så kallad grön teknik, vilket privatpersoner kan söka skattereduktion för. När produktionen väl är i gång så kan du också få intäkter genom att sälja den el du inte använder

Vad är solceller?

Vill du producera egen el? Att installera solceller på din bostad innebär i stora drag att solcellspanelerna fångar in solljus och förvandlar det till el.

Solceller består av ett material som kallas kisel, det är det som fångar in själva solljuset och transformerar det till el. När solens strålar träffar ytan på solcellerna uppstår en elektrisk spänning mellan dess fram och baksida. Ansluter du en elkabel till detta, kommer elektroner att börja röra sig, vilket skapar ström.Produktionen är som högst mellan mars – oktober av naturliga skäl eftersom solen lyser som mest då.

Du kan installera solceller var du än bor i Sverige, även om det i norr produceras mindre el under vintermånaderna. Det är också ett miljövänligt sätt att producera el, där varken flora eller fauna påverkas. Trots det så satsas det inte överdrivet mycket på det i Sverige, endast 1 % av vår elproduktion kommer från solceller. En faktor till detta är endast 10-15 % av solenergin omvandlas till el, vilket gör det svårt för de flesta hushåll att vara självförsörjande. Produktionen är som lägst när man behöver den som mest.

Mer om solceller
Läs mer om att ha egna solceller i vår kunskapsbank.

Förutsättningar för installation av solceller

För att installera en solpanel och solceller på ditt tak krävs det att du undersöker bostadens förutsättningar. Detta kan vara bra att undersöka innan du gör någonting annat: 

  • Takets skick - behöver du byta tak inom de närmsta åren, passa på att göra det nu. En solcellsanläggning håller i cirka 25-30 år och när den väl är uppe blir det onödigt omständigt
  • Hur ser takets placering ut? Vilket väderstreck vetter det mot, hur är lutningen och solchanser? Är det skugga? Alla detaljer om taket kan vara bra att undersöka och ha med sig när det väl är dags att börja ta in offerter.
  • Behöver du bygglov eller anmälan? Detta vet kommunens byggnadskontor, ta kontakt med dem.
  • Små detaljer gör skillnad – kolla upp din huvudsäkring, om du kan ansluta din anläggning till elnätet och din elanvändning. Detta är avgörande för om du kan installera en solcellspanel.

När du gjort detta är det bra att ta in offerter från olika firmor, jämför deras priser och tjänster.

Producera egen el med vindkraft och vattenkraft

Vind- och vattenkraft är inte lika vanligt bland privatperson som solceller.

Vattenkraft för egen elproduktion

Vattenkraft är inte vanligt bland privatpersoner. Kanske för att man måste utnyttja energi som finns när vatten rör på sig; en förutsättning som få privatpersoner har på sin tomt. En del större gårdar utnyttjar dock vattenkraft. Det krävs tillstånd för att få driva ett vattenkraftverk.

Vindkraft för egen elproduktion

Vindkraft är något vanligare för privatpersoner att utnyttja. Det finns små vindkraftverk som med fördel används där man inte har möjlighet att koppla upp sig mot elnätet, men man kan också producera egen el med vindkraft och vara uppkopplad mot elnätet. Miniverk innebär vindkraftverk på upp till 20 meter och rotordiameter på högst 3 meter. Dessa får man sätta upp utan bygglov (om alla krav uppfylls), men det krävs en anmälan till kommunen.